2016-02-15

Dugges har en vinnare, och jag har tvivel!


För en tid sedan skrev jag att Dugges utlyst en tävling där de erbjöd vinnaren att få sin drömöl bryggd.

Nu har tävlingen genomförts och en vinnare utsetts: Apple Elder Mosaic Pale där iden kommer från Instagramsignaturen @joannawever. Grattis till det!. Och visst låter det spännande och gott, men så tittade jag på de fem öl som från ungefär 100 valts ut till omröstningen:
 1. En Belgisk Wit med Grapefrukt
 2. En Berliner Weisse med Morot och Ingefära
 3. En Saison med citrongräs
 4. En Pale Ale with Äpple, Fläder och Mosaic-humle
 5. En Berliner Weisse med Vanilj och Hallon.
Ser ni samma ska som jag?

Det är alltså uteslutande öl i klassiska stilar med tillsatser av frukt och kryddor som svenska folket drömmer om att få brygga/dricka. Nu vet inte jag om det här återspeglar alla 100 idéer som lämnades in, eller om det var de 5 som Dugges trodde mest på. Eller helst såg som vinnare (de är ju rätt duktiga på fruktöl numera).

Fast lite skaver det hos mig. Är det här det som de ölintresserade drömmer om?

Jag kommer att tänka på ett resonemang jag läste om när jag pluggade teoretisk filosofi: Att människans fantasi var fångad i sin verklighet. Man kan tänka sig ett berg av rent guld, och det är visserligen något som inte finns i verkligheten. Men samtidigt är inte mer fantasi än en kombination av de existerande koncepten ”berg” och ”guld”.

För jag vill verkligen inte tro att precis allt redan är gjort med konceptet öl, och allt som återstår att göra är att ta färdiga stilar och lägga till lite kryddor och bär. Jag är ingen stor reinheitsgebot-fanatiker, men visst borde det gå att göra något mer, något helt nytt, av de fyra elementen?

13 kommentarer:

 1. Håller helt med. Detta känns ungefär som en tävling för nya smaker på barnglass.

  SvaraRadera
 2. Såklart det är så. Fast vad ska de göra? Skulle någon ha vunnit med någon komplicerad ölstil som de verkligen inte kan skulle de få skämmas. Likaså om någon vunnit som vill göra en fatlagrad öl som ska ligga xx-månader på fat och de inte ser det ekonmiska i det. Nej, detta var ett fint sätt att få lite uppmärksamhet i media och inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det bra marknadsföring. Ett utmärkt sätt att skjuta in sig än mer mot Rekorderlig-konsumenter för att vinna nya marknadsandelar. Tyvärr är det ju ditåt som de flesta bryggerierna med hög svansföring i Sverige siktar. Det stör mig mindre när nya aktörer väljer den banan än när bryggare jag vet kan göra öl jag verkligen uppskattar gör så.

   Radera
  2. Visst är det så. Jag har haft(har) massor av respekt för Dugges som en av pionjärerna när det gäller kvalitetsöl i sverige. Sådana här tramstävlingar ökar dock knappst den respekten utan snarare tvärtom. Det är, som någon skrev, väldigt mycket hipstervarning här. Å andra sidan kan inte alla vara lika bittra purister som Närke :) (Ja, jag är rejält trött på dem och deras tjat om fantombryggerier och vad som definierar en bryggmästare etc...). Dugges har iaf glimten i ögat fortfarande.

   Radera
 3. men till syvende o sist handlar det om det som kommer ur högtalarna. frukt eller inte.

  den där äppel-pan låter rätt gott. men kan inte svenskar underjäsa?

  fantasi fast i verklighet - är det inte hume?

  SvaraRadera
 4. Men det visar väl lite av vad som hänt med ölintresset bland vissa ölnördar runtom i landet? Experimenterande i all ära, men när det är grejen och uppmärksamheten som är i fokus då svalnar mitt intresse för dessa bryggerier. Det börjar bli lite Hipster-varning över hela denna öl-trend. Det ska vara mycket av allt. Mycket smak, mycket EKO, mycket skäggiga män med rutiga skjortor, mycket hantverk och många öl bryggda i coola förorter till Stockholm (Jo, jag är ifrån Stockholm, men flyttade ifrån det livet) eller annan valfri något större stad. Det blir VÄLDIGT intressant att se hur många bryggerier som finns om fem år. När ska bryggerier börja läggas ned efter att insikten om att de första årens kämpande aldrig gav den frukt man hoppats på? Magnus, jag vet ju att du inte är odelat positiv till alla nya bryggerier som poppar upp (jag tänker på den ojämna kvalitet som vissa bryggerier håller). Skulle du inte kunna skriva lite även om de bryggerier som lägger ned, eller det som kanske inte blev som man tänkte? Leta upp folk som orkar/vägar bjussa på det som inte blev bra.

  SvaraRadera
 5. Jag kan verkligen hålla med om när jag såg de fem uttagna så blev jag besviken. Inte besviken för att mitt egna bidrag inte blev valt till "finalen" utan för att stilarna var så fruktansvärt lik varandra. Två berliner weisse, en fruktig wit, en citrussaison och en fruktig pale ale.

  Jag såg de flesta bidrag som folk lämnade in och jag tyckte jag såg riktigt intressanta stilar i olika former och vissa blev jag riktigt avundsjuka på och tänkte "inte en chans att jag blir vald när denna finns att välja på". Jag kanske jämförde mellan andra stouts (som jag också hade gjort) för att jag tänkte "de väljer nog bara en stout". Istället var det (enligt mig) fem tråkiga och ganska säkra val med ölstilar som det görs så mycket av. En hallon och vanilj-berliner weisse = Sahtipajas Rött men inte Sött. Drömöl...

  SvaraRadera
 6. Fläder verkar vara det nya!

  https://www.instagram.com/p/-dhbjtsn8F/

  SvaraRadera
 7. Men Laktrits då?

  Vad händer om man stoppar i lite Lakrits i sin Stout? ;-)

  SvaraRadera
 8. Jag har kollat igenom alla förslagen och tyckte de flesta såg goda och intressanta ut. Av 57 inlämnade förslag var hela 47 med olika smaksättningar förutom malt, humle och jäst. Dvs 82%. Så det är inte så konstigt att de fem finalisterna också har det. Å andra sidan, vad gör det? Varför inte låta nya öl som växer fram med olika intressanta smaksättningar och som öppnar upp ölvärlden för fler konsumenter få samma status som en pilsner från Bamberg eller något annat helklassiskt?

  SvaraRadera
 9. Jag tycker fortfarande att min vision om en Humle och Dumle-öl, torrdumlad med äkta svensk Fazer-dumle såklart, skulle vara det största nånsin.

  SvaraRadera