2016-02-01

Amager / Arizona Wilderness Arizona Beast

Denna amerikanska IPA bryggd med havremalt är ett samarbete mellan amerikanska Arizona Wilderness och danska Amager Bryghus (där den också är bryggd): Arizona Beast. 7 % alkohol.

Jag har sett helt lyriska recensioner av den här, så förväntningarna är högt ställda…

Färgen är guld (8 EBC), vätskan är nästan klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar massor av tjocka rester på glaset.

Doften är mjuk med ren sötma, citrushumle (grapefrukt, apelsinskal, clementiner, apelsinmarmelad), tallbarr och nybakt franskbröd. Den är mycket balanserad.

Smaken startar sött, men sötman balanseras snabbt upp av citrustoner med klementiner, pomerans och grapefrukt. Kraftig men inte vass beska. Tallbarr, apelsinjuice, limeglass. Medel till stor kropp. Eftersmaken är ännu beskare, men helt utan strävhet eller alkoholsmak (vilket gör den rätt lömsk). Aningar av krut, grapefruktjuice, mördegskakor, olivolja och aprikosgodis. Det långa slutet är besk-sött med en hel del grapefrukt.

Kolsyran är lätt, de små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är mjuk.

Japp, det här är riktigt bra, en AIPA helt utan problem… Det enda som hindrar 5,0 i betyg är att jag skulle vilja ha lite mer beska och mindre sötma, men det är en personlig preferens. Världsklass. En av de bästa öl jag druckit på flera år! Och så hade jag nog faktiskt föredragit den här på mindre flaska.

Betyg: 4,73. Tillgänglighet: Systembolagets små partier (lagerstatus). Pris: 51:50 för 500 ml. Bäst före: 01/2017 (batch 1236).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar