2014-10-27

The Kernel India Pale Ale Black

Jag vet faktiskt inte så mycket om London-bryggeriet The Kernel. Men det jag vet är att de gör öl som det talas mycket väl om, att de har en väldigt konsekvent och minimalistisk grafisk design och att deras namn utgår från stil och eventuellt ingredienser.

På Systembolaget fanns nyligen deras svarta IPA India Pale Ale Black på 6,7 %. Och när jag såg den på hyllan så var det ett självklart köp.

Färgen är mörkt brun, som en porter (80 EBC), vätskan är klar. Det finns lite jäst på flaskans botten. Det två fingrar höga skummet är luftigt och ljusbrunt, och det sjunker ner till ett tunt lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften är besk med lite rostade toner i bakgrunden. Lime och grapefruktjuice med en fruktig sötma. Om jag blundar och doftar så känns den mer som en modern IPA än en stout, vilket är en bra sak i min bok. Mycket humle, men ändå balanserad.

Smaken har en tydlig men ändå lätt rostning; träkol och bränt kött. Förbipasserande söta toner, citron, lime och grapefrukt. Ren medelkraftig beska, klart i IPA-spannet. Fruktigt estriga toner, lite som gelégodis, samt en del värmande alkohol. Kroppen är överraskande lätt. Eftersmaken är besk utan att bli sträv, jag hittar fruktgodis, grapefruktjuice och -skal. Lite rostad makt påminner lite om beskt mörkrostat kaffe. Det långa slutet är beskt och lite fruktigt.

Kolsyran är lätt till medium, de kortlivade mjuka bubblorna är medelstora. Vätskan är lätt, nästan blaskig.

En mycket välgjort svart IPA. Om det bara inte varit för att de jäst ut den så bra att den förlorat sin kropp och blivit tunn. Det är inte så jag vill ha min öl i IPA-familjen vid den här styrkan. Visst blir den lättdrucken, men jag känner mig ändå lite lite lurad.

Funkar förvånande bra med pepparkakor.

Betyg: 3,59. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter 5 september 2014 (lagerstatus). Pris: 39:90 för 330 ml. Bäst före: 23 JAN 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar