2014-10-04

Öppen ölproving - Svenska småbryggerier 6


Det hade blivit dags för den försenade september-provningen på De Klomp. Svenska Småbryggerier var temat och om jag räknar rätt är det den sjätte på detta ständigt aktuella tema.

Så fort jag kommit in på krogen en timma innan provningens början blev jag påskickad ett glas av ölboss-Bobo. Det var ett av de öl som var tänkt att ha med… Det var surt och träigt, vilket kanske varit okej om det varit en lambic. Men nu var det en engelsk brown ale, så den fick blixtsnabbt bytas mot en annan friskare öl.

Något färre gäster än normalt, kanske strax över 20, några var nog på Stockholm Beer i stället?
  1. Oppigårds Everyday IPA (4,6 %) är på sitt sätt oerhört förutsägbar: Lätt maltkropp, amerikanska grapefruktsmaker och en ren, precis smakbalans. Men så får det gärna vara när det förutsägbara är att det är väldigt gott. Skissbetyg: 4.
  2. CAP Endless Vacation Pale Ale (5,3 %) hade en helt annan humleprofil: Mer åt mandariner och apelsinskal. Bra beska även här. Frisk. Skissbetyg: 3.
  3. Dugges Calypso India Pale Lady är en India Pale Lager på 6,6 %. Med lagerjästen har man fått fram en ännu mer humlefokuserad, krispig öl med päron-saft i eftersmaken. Skissbetyg: 3,75.
  4. Centralbryggeriet Folkes Röda IPA (6 %) Lokalt den här gången. Ytterligare en humle-öl, men den här hade också karamelliga kak-toner. Trevlig. Bobo berättade att det framför allt är utländska gäster som är intresserade av öl från Centralbryggeriet och Nääs. Linköpingsborna är ganska ointresserade. Skissbetyg: 3,25.
  5. Malmö Yanky Stout (5,8 %) har jag inte hittat så mycket information om. Men oj så mjuk och lättdrucken den här ölen var! Fast varför en Kalifornien-björn och yankee-namn? Skissbetyg: 3,75.
  6. Sist ut, starkast och tuffast: Pangpang Dubbel(p)ipa (10 %) som jag hade helt fel om: Den har visst sålts på Systembolaget! En komplex tung pjäs men med väldigt lätt alkoholsmak. Massor av såväl karamellig malt som efterföljande humlebeska och en hel del fatlagrade smaker. Någon tyckte sig hitta stall-toner. Skissbetyg: 3,5.
Den efterföljande handuppräckningen vanns med förkrossande majoritet av Yanky Stout.En intressant diskussion uppkom om vad som är ett ”småbryggeri” egentligen. Ska det vara en liter-gräns på uttrycket?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar