2014-10-27

Braukunstkeller Mandarina IPA

En amerikansk IPA i stilen, men brygd i Tyskland med den nya tyska humlesorten Mandarina Bavaria? Intressant!

Ölen kommer från BrauKunstKeller, heter Mandarina IPA och har följande mätvärden: 16° Plato, 6,1 % alkohol och 55 IBU.

Färgen är guld med lite orange (10 EBC), vätskan är klar. Det finns aningar av fällning på flaskans botten. Det två fingrar höga skummet är luftigt och varmvitt. När det sjunker ner till ett storbubbligt lock så ser det lite… smutsigt ut. En del skumrester på glaset.

Doften är mjuk och rätt så söt. Toner av mandariner, apelsiner, citronskal och lite grapefrukt. Den är oväntat mild/svag.

Smaken är söt med en hel del aromhumle i form av mandariner, söta apelsiner och en aning grapefrukt. Växande ren sötma som får den att stundtals kännas godissöt. Medelstor kropp. Eftersmaken har mer mandariner och andra söta citrusfrukter. Toner av tvål och alkohol poppar upp här och var. Den långa avslutningen är ren, bitter-söt med lite grapefruktskal.

Kolsyran är mjuk med massor av små mjuka kortlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

Mandarina Bavaria-humlen ger visserligen de utlovade tonerna av citrus och framför allt mandarin, jag tror inte jag känt den här humlesmaken tidigare. Tyvärr är det allt som finns här och det blir rätt fort enformigt och översött.

Betyg: 3,16. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter september 2014 (slutsåld). Pris: 29:70 för 330 ml. Bäst före: 23.04.15.

Och det där fick bli min tvåtusende ölrecension!

1 kommentar:

  1. Du kunde valt en roligare öl till detta lilla jubileum. Grattis, och keep them coming!

    SvaraRadera