2014-10-17

Innis & Gunn Rum Finish

Jag har ingen aning om historien bakom Innis & Gunn är sann eller inte. Men det är en bra historia, det är det.

Ölen har jag däremot ofta varit skeptisk mot, jag har tyckt att de varit störande smöriga och övertunga.

Så varför ska jag nu recensera en flaska Rum Finish, en skotsk ale på 6,8 % som lagrats på ekfat som tidigare innehållit rom? Jo, därför att jag fick dem av svågern i en (mycket) försenad födelsedagspresent.

Färgen är bärnsten-brun, vätskan är klar. Det fingertjocka varmvita skummet sjunker snabbt ner till ett tunt lock, utan att lämna några rester på glaset.

Doften har en medelstor ren beska. Maltiga toner av rågbröd, knäck och mjölkchoklad. Aningar av farinsocker/råsocker och rom.

Smaken är besk-söt. Blommig humle, alkohol och farinsocker/knäck. En hel del mörkt bröd och torkade frukter. Medelstor kropp. Beskan mildras i eftersmaken, kladdigt knäckig malt och lite alkohol. Växande beska och blommor i slutet.

Kolsyra är medelkraftig, de få medelstora bubblorna är vassa. Vätskan är medelmjuk.

Inte alls så smörig som jag väntat mig. Det här är snarare en klassiskt maltig skotsk ale med aningar av rom.

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: MAY 15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar