2014-10-23

Mikkeller The American Dream - igen

Jag vet inte riktigt vad som är rätt ord, men jag tror att ”långsint” är det som kommer närmast.

Som när det gäller en av Mikkellers verkliga trotjänare: The American Dream (The Danish Dream i USA), en ljus lager på 4,6 % som humlats kraftigt med Columbus, Nelsoin Sauvin, Saaz, Simcoe och Amariollo. Förutom pilsnermalt ger Münchenmalt och Carapils lite mer kropp.

Långsintheten då? Jo, under våren 2010 drack jag den här från fat, gillade inte alls och gav 2,88 i betyg (länk). Sedan dess har jag druckit denna öl ett antal gånger och insett att det var just där, just då som den var lite… trött. Min huvudmisstanke är fortfarande att jag fått det som legat i slangen under natten.

Men det var då det. Nu ska jag, 4½ år senare, rätta till det där och skriva en ny recension.

Färgen är guld med en dragning åt orange, vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är ljust varmvitt och luftigt. Det sjunker långsamt och lämnar massor av rester efter sig.

Doften är kraftig och humlig: Citronskal, grapefrukt-juice, svarta vinbär, fruktgodis och en lätt aning dieselrök. Mild ren sötma och en aning smör.

Smaken är besk och frisk med toner av gummi, röda vinbär, olivolja, omogna plommon och tydliga citrusfrukter. Aningar av torrt vitt vin och kryddiga örter. Medelstor kropp. Eftersmaken är mjuk med citrusskal, blommor, franskbröd, beska örter och syrliga fruktkarameller. Den långa avslutningen är ren och besk.

Kolsyran är frisk, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk, utan strävhet.

Jo, det är så här jag vill ha den. Besk, humlefokuserad, ren och drickvänlig! Möjligen är den lite dyr.

Betyg: 4,29. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2014. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 09/05/16.

Men nu är det där dåliga samvetet i alla fall borta.

1 kommentar:

  1. Den är bra, men jag föredrar Nänyshamns Landsort. Mer tyngd och karaktär.

    SvaraRadera