2014-10-25

Öppen ölprovning: USA


Det blev visst två ölprovningar på De Klomp under oktober 2014. Å andra sidan hade jag ingen i september, så antalet stämmer fortfarande.

Temat var USA, och ett rekordstort antal gäster hade samlats för att titta, dofta, lyssna smaka och tycka:
  1. Founders Rübæus. En sommaröl med hallon. Någonstans i mitt huvud kopplar jag ihop hallon och berliner weisse, men här var det betydligt maltigare och större. Fint integrerad syrlighet, men kanske inte så frisk som jag önskat. Skissbetyg 3,25.
  2. Samuel Adams Cream Stout. Bryggt i USA, men väldigt brittisk i sin torra maltighet. Mycket mindre sötma, men väldigt gräddigt krämig. skissbetyg: 4.
  3. Deschutes Black Butte Porter. Var i jämförelse med den förra mjukare och chokladigare. Riktigt riktigt smaskens, jag recenserade den här för ett knappt år sedan och gav den då 4,36 i betyg. Och någonstans där ligger den nu med. 
  4. Flying Dog Raging Bitch förde oss över till en mer tydligt amerikansk tolkning av en europeisk stil: Belgisk IPA. Här fanns både citrus-humle och belgiskt fruktig jäst i en prydlig balans. I februari 2012 gav jag betyget 3,9, men idag hade jag nog gått upp lite till på skalan. 
  5. Sierra Nevada Narwhal. En imperial stout som höjts till skyarna på olika forum och bloggar, och som setts i en hel del annonser. Så nyfiken var jag. Stor (men inte tung), rostad, kaffe, torkade frukter och en lång elegant eftersmak. Skissbetyg: 3,5.
  6. Hur avslutar man efter en sådan öl? Med Sierra Nevada Bigfoot, såklart. Årgång 2014, så den här var rejält besk och kändes i början som en östkust-DIPA snarare en ett amerikanskt barley wine. Den söta maltigheten tog efter ett tag tillbaka fokuset och gav en lyxig känsla med en del starkvinstoner. Jag har aldrig druckit den så här färsk, och jag tror att jag skulle gilla den bättre om ett år eller så. Skissbetyg: 3,5. 
När jag stod och funderade på provningen efteråt så insåg jag att det visserligen var öl från amerikanska ”craft breweries” men att det ändå inte hade varit med någon öl med tydligt fokus på modern humle.

Så kan det gå, jag tyckte det inte verkade vara så många besvikna miner efteråt. Handuppräckningen vanns med god marginal av Raging Bitch.

Kommande provningar: 1 november: Bobo har fått en nyheter som ska testas.

Sedan blir det en specialprovning söndagen den 23 november 16:00 där Petter och Lena från Norins tillsammans visar möjligheterna när man kombinerar kraftiga ostar och kraftiga öl. OBS: Biljetter säljs hos Norins Ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar