2014-10-01

Charlis Rökstout

Bäst att sticka emellan med en vanlig jäkla recension så ni inte känner er allt för vilsna. Det får bli den sista ölen ur trepacket från Charlis Brygghus: Rökstout, en svart lättrökt öl på 5,3 % som bryggeriet själva beskriver som
en lätt stout mä smak av flatrökt skånsk ål
Den ger ett lite trögflytande intryck när jag häller upp den. Färgen är svart (80 EBC) och det djupt bruna skummet är två fingrar högt och kompakt. Det sjunker ner långsamt utan att lämna några rester efter sig på glaset.

Doften är på samma gång kraftig och mjuk med tydliga toner av rostad malt. Lite rök och mörk choklad. Aningar av fikon, kaffekarameller och melass/mörk sirap. Blommig beska. Den känns balanserad och behaglig.

Smaken startar torrt och beskt, det är en öl som domineras av den kraftigt rostade malten. Toner av mörk-söt choklad och melass passerar förbi. Gräddkola och träkol. Stor kropp. Eftersmaken adderar en långsamt växande smak av rökta charkvaror och en ren beska. Inslag av torkad frukt (mest katrinplommon). Aningar av saltlakrits i slutet.

Kolsyran är ganska stark, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är något mjuk.

Bäst av de tre i lådan, men troligen också den som är minst lagringskänslig. Jag kommer att tänka på Nils Oscar Rökporter, men den här känns torrare och lite lättare. Behaglig.

Betyg: 3,83. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment, som del av ett mixpack. Pris: 99:00 för 3×500 ml. Bäst före: 20141101 (batch 00007).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar