2014-10-20

Hantverksbryggeriet Baronen (2012)


Den här har jag redan recenserat. Hösten 2008. Då fick Baronen (9 %), det barley wine som Hantverksbryggeriet vann hela Stockholm Beer-tävlingen med i år. Fast det var 2013 års öl. Och den jag recenserade, kan det ha varit 2005? Indikationerna tyder på det, i varje fall. Jag tyckte om den och det enda som störde var lite konstgjorda frukttoner i doften. 3,95 i betyg.

Flaskan jag köpte för några veckor sedan är av årgång 2012, och jag tänkte ta den med en bit Stilton. Det borde väl vara en kassaskåpssäker kombo?

Men jag skriver lite om vad jag tycker, alltid lite kul att jämför med den gamla recensionen och se om den och/eller jag ändrat sig.

Färgen är djupt mörkt brunröd, vätskan klar. Det låga skummet sjunker ner och lämnar en stor beige ring vid glaset.

Doften är stor, vrålsöt och fylld av vitt starkvin, russin, katrinplommon och honung. Knäck och smörkola, lite ekfat. Lite alkohol. Stooor och väldigt elegant.

Smaken är intensivt söt, nästan som att dricka lönnsirap. Lite russin och massor av knäck. Det känns lite som att äta dyr choklad med Cognacsfyllning, men utan chokladens beska. Något slags lätt sälta och övermogna bananer. Stor kropp. Eftersmaken är inte fullt så intensiv med växande lite träig beska, russin och lite syrliga frukter. Sötman försvinner iväg oväntat fort och lämnar kvar en smak av Cognac/brandy, mogna äpplen och banankola. Slutet är lite strävt.

Kolsyran är mjuk, många ytterst kortlivade medelstora bubblor. Vätskan är kladdig, som stark jordgubbssaft.

Kraven på den här är högt ställda med var jag vetat om den tidigare. Och det börjar jättebra, men slutet är inte fullt så fylligt och elegant som jag hoppats på. Jag kommer mig på med att sakna lite tyngd, faktiskt. Och trots det kommer jag inte på många svenskar som gör det här bättre? Kanske Bötet?

2 kommentarer:

  1. Och betyget blir .........

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, någonstans strax under 4. Det kändes oviktigt att ge ett betyg när jag satt där i går kväll.

      Radera