2014-10-05

Slottskällan Princess

De med gott minne kan minnas att jag fick smaka på ett nytt öl som just jäst klart och nu låg och kyllagrades på Slottskällans Bryggeri i somras (annars är texten här).

Ölet var Princess, en amerikansk bärnstensfärgad lager på 4,6 %. Pilsnermalt, Munich, mörk och ljus karamellmalt. En varningstext påpekar också att den innehåller vetemalt. Humlen är Saaz, Hallertau Bitterfrüh och Cascade.

Färgen är bärnsten-guld (20 EBC), vätskan klar. Om man inte häller upp hela flaskan, full säga, för då får man en massa små partiklar med i glaset (jäst? utfällda proteiner?). Det två fingrar höga skummet är kompakt och beige, det sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är sammansatt och balanserad, men det går samtidigt att hitta både tydliga humletoner i form av torkade citrusfrukter, hö och örtkryddor. Samt söta toner av knäck, mörkt rågbröd och hasselnötter som jag antar kommer från malten. Sedan finns det aprikos och plommon som jag antar kommer från jästen. Den lätta beskan har aningar av järn som stör lite.

Malt-toner finns också i smaken, tydligast är knäck och rågbröd. Jag noterar toner som drar åt virke och köttbuljong som jag känner igen från många andra Slottskällan-öl, en tydlig husssmak. Medelstor kropp. Mjuk, något söt eftersmak, aningar av buljong, torkade blommor och en elegant knäckighet. Avslutningen är mindre söt, mjuk och maltig.

Kolsyran är kraftig med massor av små bubblor. Vätskan är medelmjuk.

Jodå, en väldigt typisk Slottskällan-öl. Inte bara för den där hussmaken, utan också för att den är balanserad och lättdrucken, men inte blaskig. Inte speciellt nyskapande, extrem eller experimentell. Men det finns plats för den här typen av öl, framför allt till enklare vällagad husmanskost. Köttbullar, gräddsås, pressgurka? Ja!

Betyg: 3,84. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2014. Pris: 19:80 för 330 ml. Bäst före: 180215 (batch SP1403)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar