2014-10-30

Mikkeller K:rlek Höst/Vinter 2014

Bild: Brill & Co.
Öl nummer 6 i serien K:rlek, samarbetet mellan Mikkeller och Brill & Co med etiketter av Sara Nilsson, heter K:rlek Höst/Vinter 2014. Det är en amerikansk pale ale på 5,2 %, den här gången bryggd på maltsorterna pale, pilsner, carahell, vete samt råfrukt i form av havreflingor. Humlen är Centennial, Nelson Sauvin, Citra och Simcoe.

Färgen är guld (8 EBC), vätskan är aningen grumlig. Det finns lite fällning i flaskan. Det vita skummet är två fingrar högt och gräddigt, det sjunker sakta och lämnar en del rester på glaset.

Doften är mjuk med citrus-humle, mestadels grapefrukt. Söta toner av syrligt godis och pomerans-kryddad marmelad. Gröna växter och trädsav i bakgrunden.

Smaken är först attackerande söt-syrlig. Det sjunker undan och ger utrymme åt milda grapefrukt-toner, krusbär, citron och vita vinbär. Aningar av trädsav. Medelstor kropp. Den mjuka eftersmaken har en växande beska och sötma, citrusskal, fruktgodis och aningar av deg. Slutet är ganska syrligt med grapefrukt och krusbär.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt men ändå lite kladdig. Jag tycker att ölen blir godare när den stått en liten stund och kolsyran fått lugna sig lite.

En mjuk och lättdrucken APA, inga överraskningar på det sättet. Jag inser att mycket av smaken kommer från den rätt egensinniga Nelson Sauvin-humlen med dess tydliga toner av syrliga frukter, och att det inte uppskattas av alla som dricker den. För att inte smakerna ska gå helt över styr så är den också mildare än de tidigare, och även om den inte är dålig så är det ingen favorit som förra halvårets var – jag kommer nog inte att köpa 1½ låda av denna öl den närmsta tiden…

Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Systembolagets Tillfälliga nyheter oktober 2014 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 05/08/16.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar