2013-03-25

Dugges Golgata Bitter

Påsköl är traditionellt, i alla fall i Danmark, starka lageröl. Så vad gör en bitter på 4 % bland påskölen?

Uppfyller kraven i en ”tender” som Systembolaget skickade ut tidigt i höstas. Det fanns tre för påskölen 2013, en av dem med rubriken ”Sverige, påsköl, mörk lager eller specialöl max 4,5 %”. Den nyfikne kan se dokumentet nedan (som jag fotograferade när jag besökte Dugges under deras Kulturfestival i höstas).

För det är en öl från Dugges som ska recenseras här, deras engelska bitter Golgata Bitter. 4 % som sagt.

Färgen är varmt brun, något mörkare än vad jag förväntat mig från stilen (25 EBC). Vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är ljust brunt och luftigt, det sjunker ner till ett tunt lock och lämnar lite rester på glaset.

Doften är tydligt brittisk med maltigt nötiga toner, lite torkad frukt och en mjuk höig beska. Fin balans.

Smaken har en frisk beska och nötiga malttoner som får mig att tänka på rågbröd. Metalliska toner i den passerande beskan. Lätt till medel kropp. Eftersmaken har en något enkel beska, torra nötiga toner och aningar av grönt gräs och laktos. Avslutningen är balanserad och mjuk med en lätt ton av pumpernickel.

Kolsyran är rätt så stark, de små bubblorna kortlivade. Vätskan ät lätt och aningen torr.

Ju mer jag dricka av den här, ju mer känns den som en engelsk lättare brown ale än en traditionell guldfärgad bitter. Oavsett detta är det här en behaglig öl helt i min smak (vilket väl inte förvånar någon i läsekretsen).

Funkar dessutom oväntat bra till blåmögelost.

Betyg: 3,19. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2013 (lagerstatus). Pris: 24:10 för 500 ml. Bäst före: 2013-11-29.

Love me tender.

2 kommentarer:

  1. Inget poängbetyg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Häpp, jag visste att jag missat något innan jag klickade på "Publicera".

      Radera