2013-03-19

Stronzo Påskebryg (Belgian Solution)

Stronzo Brewing Company var ett sånt där danskt fantombryggeri som dök upp för något år sedan och som med sin första reklamkampanj (länk) rörde upp lite känslor i Danmark.

Å andra sidan, om man döper bryggeriet till det italienska ordet för bajskorv, så…

Påskebryg är deras påsköl, en saison som bryggs med 100 % Citra-humle. Den blev så populär att den bryggs även på andra tider på året, då går den under namnet Belgian Solution. Alkoholhalten är 6,6 %, och den är fysiskt brygd hos De Proef.

Färgen är djupt guldfärgad (15 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga varmvita skummet är luftigt, det faller ner till ett tjockt luftigt lock och lämnar en del rester på glaset.

Doften är humlig och besk, toner av citronskal och grapefrukt. Men också mjuk fenolisk Belgisk jäst (med en aning tvål). Den är krispig och balanserad, om än inte helt klassisk. Efter en stund blir doften ganska söt med toner av aprikoser, päron och gröna druvor.

Smaken går i ungefär samma toner som doften, de hänger ihop väl. Torr-söta citrustoner, en del humle, en trevlig modern beska, söta exotiska frukter och en aning smörkola. Lemon curd, mandariner, apelsinskal, honungsmelon. Det finns en del jästtoner, men de är milda och håller sig i bakgrunden. Medel till stor kropp. En del fenoliska toner av vax och vaxduk i eftersmaken, kanske också lite träsav. Torr beska, smör och aningar av alkohol. Avslutningen är balanserad med söta fruktiga toner.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna skapar lite skum i munnen. Vätskan är medelmjuk och något torr.

Om man läser typdeffen för Saison så har den här ölen väldigt få rätt och många underligheter, den skulle inte gå långt i en hembryggartävling.

Men.

Det här är ingen hembryggartävling.

Även om jag försöker ta hänsyn till traditioner, ursprung och ”riktighet” i mina recensioner så välkomnar jag samtidigt nytänkande och experimenterande, speciallt om resultatet blir intressant och gott. Och det är Påskebryg: Det är en mycket trevlig, frisk och lättdrucken öl som jag verkligen gillar med sin nedtonade men ändå märkbara belgiska bas och moderna kraftiga humle.

Därmed inte sagt att jag inte uppskattar de jästiga, orena och tuffa klassikerna i stilen. Men det här är också bra!

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2013 (lagerstatus). Pris: 41:90 för 500 ml. Bäst före: January 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar