2013-03-07

S:t Eriks Mathias Dahlgren Påsköl

Nästa påsköl från Galateas portfölj blir från S:t Eriks Bryggeri, en mörk lager på 5,3 %. Namnet S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl skvallrar om att det ännu ett samarbete mellan stjärnkocken och bryggeriet, det tredje i ordningen.

Det här skriver de (bland annat) om ölen:
S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl är bryggd på pilsner, karamellmalt och specialrostad chokladmalt. Humlet består bland annat av Centennial och Amarillo. Doften har lätt rostade toner och den maltiga kroppen avslutas med aromatisk kryddig beska.


Skummet är stort och kompakt, färgen är brun. Den klara vätskan är brunröd (30 EBC). Det hållbara skummet lämnar en hel del rester efter sig.

Doften är maltig. Knäck och en medelstor beska som har en metallisk ton. Mjölkchoklad och latte, men inte speciellt mycket sötma. Den känns ganska rakt på och inte så väldigt komplex.

Smaken är maltig med antydningar till söt vört i början. Tydliga toner av sirapslimpa (fast utan sötman) och gräsiga-blommiga toner. Genomgående rena och okomplicerade smaker, jag kommer till och från att tänka på en lättare engelsk brown ale. Den är som sagt ganska torr med lite knäck. Kroppen är något större än medel. Eftersmaken är halv-torr och ren med diskreta toner av ekträ. Medelstor beska med torkade blommor och hö. Blommigt sammanhållet slut med viss sötma.

Kolsyran är frisk och ganska så stark; bubblorna är långlivade och stora. Lätt-torr vätska som inte är blaskig.

En trevlig brun lager utan några krusiduller. Det är på grund av textbeskrivningen som jag klassar den som en amerikansk röd lager: Smaken är för mig mer en blandning av England och Tyskland. Kommer att funka bra med påskens varmrätter, mycket tack vare den låga sötman.

Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2013 (släpps 11 mars). Pris: 16:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2013-11-11 (batch 466).

Bild: Galatea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar