2013-03-23

Rapport från påskölsprovningen


Eftersom jag inte kunde åka på mina planerade bryggeribesök hoppade jag in och tog en provning på De Klomp idag. Temat var påsköl, och jag tänkte väl slugt att det skulle bli en ganska lätt provning eftersom jag kunde återanvända lite gammalt material.

Så icke, eftersom jag tvärtom vad jag trott inte haft någon påskölsprovning tidigare.

Det här är vad vi (kan ha varit kring 30 gäster?) drack och pratade kring:
  1. Electric Nurse Easter Ale som jag recenserade redan här. Trevlig, lätt och frisk.
  2. Dugges Golgata Bitter. Maltigare och tyngre än den innan. Engelsk och lite brunare i färg och smak än vad jag väntat mig. Lång efterbeska. ”Skulle nog inte passa till sill” tyckte en gäst.
  3. Från beställningssortimentet kom Jämtlands Påsköl. En gång i tiden var Jämtlands Bryggeri det häftigaste i ölväg som fanns i Sverige. Det är inte riktigt så längre, men den här håller stilen. Ingen alkohol men fina rejäla malttoner. Kanske aningen vörtig. 
  4. Sigtuna Brygghus har två öl i årets påsksläpp. Påskweizen är en av den, och här har vi en lite försiktig hefeweizen med modern humle som balanserar bra med vetet. Den var inte heller så kladdig som de bayerska varianterna kan vara. Det fanns dock en del smörtoner i den som jag kanske inte väntat mig. Passar nog bra till varm påskmat. 
  5. Dagens enda importerade öl var från det förlovade påskölslandet Danmark. Fast knappast den vanliga guld- eller lux-lagern utan en frisk och torr bière de garde från Amager Bryghus: Forårsbryg. Riktigt blommig och krispig. 
  6. Mohawk Easter Red IPA. Mohawk har även de fått in två öl bland påskölen. Den här är lite lugnare och motsvarade beskrivningen på flaskan: En rödare variant av India Pale Ale. Vi kom fram till att den nog skulle funka helt bra till påskbordet, det här är nog en öl som ska avnjutas för sig självt, eller kanske till tuffare ostar?
På påskdagen kommer Bobo att hålla i en provning med hästtema för att spinna vidare på krogens hästmeny (Facebookarrangemang). Sedan kommer jag tillbaka 6 april med en provning med Mikkellers 6 öl med olika jäststammar (Facebookarrangemang).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar