2013-03-12

Linköping Beer Expo 2013 - i efterhand

Lugnet innan stormen.
 I lördags genomfördes min närmsta ölfestival – Linköping Beer Expo – för fjärde gången i ordningen. Lokalen var åter Cupolen, den här gången rejält renoverad och uppsnofsad.

Jag är väl något av en institution på Beer Expo då jag under alla år hållit provningar med varierande teman och tekniker. Ack ja. Men det är en allt igenom trevlig och välorganiserad mässa där allt bara fungerar, så det gör jag så gärna.

Årets tema kom från mässgeneral Richard Lindblad, som ville att jag skulle visa och berätta om de minsta bryggerierna i Sverige, de där som alla kanske inte hört talas om och än mindre druckit något från.

Köerna ringlade, men de ringlade fort.
Som nu kan läsa om i en annan text så var det en hel del jobb med att få ihop en bra provning, men när jag nu kört den två gånger så tycker jag att det till slut blev en riktigt bra genomgång. Jag fokuserade mycket mer på bryggeriernas historia och folket bakom än på ölen i sig, som dock fick sina små snabbintroduktioner.

Det här var vad vi drack:
 1. Helsinge Pilsener
 2. Poppelmans Brown Ale
 3. Brekeriet Saison
 4. Pang Pang Puttin' In Hours
 5. Malmö Hopman I.P.A.
 6. South Plains Russian Imperial Porter
Eftermiddagens provning förbereds.
Om jag inte gjorde det under kvällen vill jag nu tacka de öltekniker under ledning av  Björn som hjälpte mig med provningen: Perfekt jobbat!

Intresset för provningen var överväldigande stort: Eftermiddagens provning var slutsåld och kvällens hade några enstaka ströplatser kvar. Och deltagarna var som vanligt disciplinerade, intresserade och frågvisa. Som provningsledare kan man inte ha det bättre.

Under mässan var jag en av de fyra från Skandinaviska Ölskribenters Förening som gick omkring och var ”Ölguider”, ett test för att se om vi kunde göra någon nytta i verkligheten. Ett intressant test som nog kommer att vidareutvecklas. De andra var Johan från Portersteken, Jens från Skrubbe.com och Uffe från Karlströms Malt. Beer Bloggers All Star Team, helt enkelt.

Eftermiddagens besökare.
Fokus för mig blev alltså inte att dricka öl, så det gjorde jag i rätt begränsad omfattning och jag förde inga anteckningar. Men det här tar jag i alla fall med mig från helgen:
 • Malmö Brygghus är definitivt på gång, och har höjt sig ordentligt senaste året. Att deras Hibiscus Wit var mer intressant än något annat är okej, det är kul med experiment. 
 • Eskilstuna Ölkultur hade en hög nivå redan innan, men i och med design/namn-bytet och revideringen av recepten så har de blivit ännu bättre. Stilarna må spreta åt alla håll, men ölen gör det inte. Stolt Lager var riktigt ren och snygg, om än lite vek. Fast jag är inte målgruppen. 
 • Bistra Årens Ängöl, Ängö Kvartersbryggeris porter med cikoria imponerade inte riktigt, den saknade den syra som en porter behöver. Mässans mest välbefolkade bås?
 • Studentpuben Villevalla ställde ut tillsammans med Galatea och Brill & Co. Massivt sortiment och förbluffande öl. Körerna kring montern var välförtjänade.
 • Oppigårds senaste öl 1200 meter djupt överraskade: En belgisk blond med jästiga toner men ändå väldigt Oppigårds. 
 • Det lokalaste bryggeriet Motala Brygghus imponerade inte den här gången heller: Slussvaktarens Brittbitter och Kvarnöns Imperial Stout var fortfarande väldigt skeva och konstiga öl. 
 • Nils Oscar hade med sig nyheten En mörk öl som var mörk, men i övrigt väldigt anonym. Kalasöl var ett kärt återseende, den är lika trevligt maltig som den alltid varit. 
Ja, det var väl det jag minns. Enligt ryktena har planeringen inför Beer Expo 2014 redan satt igång. Så vi ses väl där då? 

4 kommentarer:

 1. En fråga: "saknade den syra som en porter behöver", utveckla gärna vad för syra du menar att en porter behöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att en bra porter behöver den lätta syrlighet som svartmalten ger (ungefär på samma sätt som det finns en lätt syra i kaffe). Utan den blir det bara sött, platt och obalanserat.

   Radera
 2. Hej!
  Jag heter Emil och har nyligen startat webbplatsen Svenska matbloggar - en samlingsplats för svenska bloggar inom mat och dryck. Vårt arkiv är för tillfället alldeles för kalt, varför jag vill tipsa dig om att du kan lägga till din blogg där. På så sätt kommer fler potentiella besökare hitta till din blogg.

  Med vänliga hälsningar,
  Emil
  http://www.svenskamatbloggar.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ännu ett sånt där UF-projekt som ska försöka tjäna reklampengar på andras redaktionella arbete?

   Radera