2013-03-20

33 cl returglasflaska?


Den här informationsskylten mötte mig när jag handlade hos Maxi ICA Stormarknad Linköping tidigare i veckan.

Och det är väl ingen stor sak, funderade jag, redan sommaren 2007 trodde jag att den här förpackningen var på väg ut (länk) och sedan dess har det kommit totalt 0 systembolagsnyheter i den klassiska returglasflaskan.

Men det är inte så enkelt. När det tävlas i hembrygd öl så är det just den flaskan som gäller eftersom den just är så standardiserad och garanterar anonymitet i bedömningsprocessen.

Så jag skickade frågan vidare till Sveriges Bryggerier, som gemensamt äger flaskorna och de röda backarna. Svaret kom igår:
Bryggerierna fortsätter med rödbacken så länge konsumenterna efterfrågar den. Det finns alltså inga planer på att lägga ner den från vår sida. Det är sorgligt att Ica förvillar kunderna så efterfrågan minskar.
Sedan tänkte jag vidare. En produkt som nästan bara säljs i 33 cl returglas är lättöl. Det är en produkt som lite söker alternativa förpackningar. Engångsglas eller returburk finns redan, men det känns inte självklart hur denna genuint svenska produkts framtid ser ut utan backen.

För att returflaskan (med rötter i knoppflaskan)  är döende, det tror jag fortfarande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar