2013-04-01

Amsterdam


Påsken har tillbringats i Amsterdam. Frugan och jag åkte dit för att fira hennes födelsedag, så det var inte primärt en ölresa.

Varför det blev just Amsterdam? Tja, det var det enklaste. Jag kunde i onsdags ta resväskan från mitt rum på jobbet och gå 100 meter till Linköping City Airport och checka in direkt. Svårslaget att vara framme på 1½ timma utan byten eller stök. Någon nytta ska man ha av att jobba där jag jobbar.

Men det blev en del öl drucken i alla fall. Någon okej Heineken här (man kunde faktiskt beställa en ”large beer” på den pizzerian), någon inte riktigt lika okej Bavaria där.

Eftersom jag redan innan vi åkte bestämt mig för att jag hade lite för mycket öl hemma redan så skulle jag inte handla med mig något, trots incheckad vä(t)ska. Men vi var ändå förbi ölbutiken De Bierkoning som imponerade med en bred blandning av entisiastöl med tonvikt på USA och Belgien. Här är lite slumpvisa bilder från hyllorna:
Ett besök rekommenderas, om inte annat kan man klappa den keliga katten som smög omkring bland kartongerna.

Ett halvt kvarter från ölbutiken ligger krogen Beer Temple, som jag tror har samma ägare. Vi slank in på torsdagen och tog några öl: Den största positiva överraskningen (under hela resan, faktiskt) var Mikkeller / Brill K:rlek höst/vinter 2012. Trots att den har ett drygt halvår på nacken var denna APA förtjusande balanserad och frisk. Kanske för att den kraftiga dosen Citra behövde lugna ner sig lite?

Efter det ett glas The Kernel Export India Porter: En riktigt bra engelsk porter; rejält med humle, fin syra och bra djup.Öl dracks också på fredagen. På samma ställe, vilket inte var något svårt beslut. Stämningen i den här lilla krogen påminner mycket om den hos 3 Små Rum, men med stort fokus på amerikansk öl. Men också en hel del belgiskt och danskt (framför allt Mikkeller och vänner) Som jag fattar det har de egen import från USA och erbjuder därför pinfärsk öl på fat och flaska (se fatlistan överst).

Vi hade stämt träff med ölgurun Tomas Danko som bodde något kvarter från vårt hotell. Och det dracks åter en och annan öl. Som Southern Tier Mokah, AleSmith Speedway Stout, Southern Tier IPA, Geuze Boon och en del annat. Allt bra.

Utom… En Evil Twin-öl. Sønderho Hipster Ale är en deras vanliga Hipster Ale-varianter, men den här var lagrad på vitvinsfat. Resultatet blev funkigt, surt och kladdigt på ett smått obehagligt vis.

Annars så rusade timmarna iväg och… Ja, jag känner mig fortfarande (måndag kväll) rätt så sliten av den där kvällen.


Men annars var Amsterdam en trevlig stad, inte minst för att den är så kompakt, vi använde aldrig lokaltrafiken utan promenerade omkring. Folk är hjälpsamma och vänliga och prisläget är väl ungefär som här, kanske att ölen var något billigare. Det enda negativa är väl alla dessa coffeeshops, som luktar illa.

Och så var det det där med vädret. Det småsnöade till och från under hela vårt besök. Inte riktigt vad jag räknat med.

5 kommentarer:

 1. Beer Temple is owned by Peter van der Arend who also owns Arend's Nest. No connection with Bierkoning.

  SvaraRadera
 2. jag var också i amsterdam förra veckan, skitfin stad! beer temple och wildeman var kanon, arendsnest också bra. bierkoning var helt överväldigande, tror jag stog i 1½h och drömde runt. fick med mig en 2v gammal pliny, westvleteren blond, 12 samt några emelisse och de molen. fick även med mig 3 riktiga prisvärda ölglas från butiken, ruskigt bra tyckte jag.

  SvaraRadera
 3. K:rlek Höst/Vinter 2012 bryggdes faktiskt tre gånger (för att kunna leverera färska öl under hela säsongen), varav den senaste batchen blev klar i slutet av januari. Och med tanke på den omsättning de verkar ha på Beer Temple var det förmodligen den senaste batchen du drack. Kul att du gillade den!

  SvaraRadera
 4. Jag var också i Amsterdam under förra året och botaniserade bland pubarna och på samma bottlehop som du var. Formligen bländades av utbudet och på de flesta pubarna vi besökte hade kompetent personal.

  SvaraRadera
 5. Ett tips till nästa besök är att besöka IJ-bryggeriet, som ligger relativt centralt. Mysig pub-del, försäljning av öl över disk, engagerat och trevlig atmosfär. Natte och Zatte är två fina öl de gör. Dessutom har det spelats in en öl-zombie-film på bryggeriet; bara en sådan sak! ;-)

  SvaraRadera