2013-03-20

Sigtuna Dark Easter Ale

Påskölen kommer i alla former och färger, i alla fall har det varit så de senaste åren.

Sigtuna Brygghus har 2013 två helt olika påsköl; numera förre bryggaren Mattias Hammenlind har tolkat temat med en svart amerikansk ale på 7,6 %: Sigtuna Dark Easter Ale.

Färgen är nästan svart (50 EBC), vätskan är klar. Det stora skummet (fem fingrar) är brunt och kompakt, det bildas en snygg krater längst upp. Sakta, sakta sjunker det ner och lämnar massor av tjocka rester på glaset.

Doften är bitter-syrlig med torra toner av rostad malt och kraftfull humle. Mörk choklad/kakao, lime- och grapefruktjuice, antydan till rök, kol och svart kaffe. Den påminner mest om en amerikanskt överhumlad baltisk porter. Beskan har en del råa metalliska toner.

Smaken är torr med råa toner av bitterhumle, svart malt, kaffe och lakrits. Beskan är överallt, med råa kemiska toner. Lite torra fruktiga toner och en hel del ruff alkohol. Medelstor kropp. Eftersmaken är likaså besk med lite ”svarta” kol-kaffe-kakao-toner. Alkoholen försvinner iväg efter en stund, och lämnar gröna humletoner, beska och en råhet i slutet.

Kolsyran är medelstor, bubblorna är medelstora och lite vassa. Vätskan är torr och lite tjock.

Den här var på tok för oslipad och rå för mig, men jag kan tänka mig att det finns de som uppskattar den här typen av vilda rakt-på-smaker. Den här kan kanske vinna på att glömmas bort till nästa påsk?

Betyg: 2,94. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2013 (lagerstatus). Pris: 22:90 för 330 ml (denna flaska var att varuprov). Bäst före: 13-11-17.

Bild: Sigtuna Brygghus.

6 kommentarer:

 1. Har du hällt vatten över flaskan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilden kommer från bryggeriet. Och dropparna är glycerin, ett gammalt trick för att få drycker att se läskande ut.

   Radera
 2. Biffen ger oss lite tips om påskölsnyheter på min blog. Gillar du öl så läs här: http://mony71.blogspot.se/2013/03/paskolsprovning-del-1.html

  SvaraRadera
 3. din rec. stämmer rätt bra överens med min upplevelse - tyckte den besk på ett obehagligt sätt, typ blandning av två och malört. andra bedömare har ju varit lyriska, så jag fattade ingenting.

  SvaraRadera
 4. det skulle förstås va tvål och malört.

  SvaraRadera
 5. Tvål och malört känner jag inte alls igen, men såg någon på BS-forumet med samma beskrivning.

  Jag tyckte den var grym, den bästa öl jag druckit från Sigtuna. Jag gick t.o.m. och köpte några extra flaskor och det gör jag inte ofta.

  SvaraRadera