2013-03-10

Mohawk Black Coffee IPA

Barhäng med ölprofiler.
I fredags var det en del ölrelaterade aktiviteter i Linköping: Anledningen var Beer Expo, och några av utställarna passade på att prata öl med gästerna på krogen: Wicked Wine och StallhagenBishops Arms, och StronzoDe Klomp.

Jag tror att tanken var att Stefan ”Mr. Mohawk” Gustavsson skulle varit med på BA, men han hade fått förhinder så WW-mannen Gonzo fick prata i hans ställe.

Bland Mohawk-ölen fanns en helt ny på fat: Mohawk Black Coffee IPA, en amerikansk svart ale där kaffe tillsatts efter jäsningen. Ölen på 7,5 % är bryggd hos De Proef och kommer på flaska till Systembolaget i morgon måndag 11 mars, då kostar 330 ml öl 27:90.

Färgen är nästan svart (80 EBC), det fingertjocka bruna skummet sjunker långsamt och lämnar fin lacing efter sig.

Doften innehåller rostade aningen syrliga toner. Ren beska. Lite bränd känsla. Ren i allmänhet.

Smaken startar med en stor beska, som en kraftig AIPA. Lite syrliga toner som kan komma från kaffet eller mörk malt. Anonym citrus i bakgrunden. Beskan blir efter en stund mildare, men också kylande på ett mintigt sätt. Aningen sträv. Ganska så lätt kropp. Smakerna blir mjukare i eftersmaken, där det finns lite citrusskal och -beska. Eftersmaken är ganska kort och jag upplever den som ganska tom. Kaffesyrlighet, rostade toner och mjuk beska i slutet.

Kraftig kolsyra, små bubblor. Torr lätt vätska.

Inte riktigt vad jag väntat mig: Jag hade hoppats på mer tydligt kaffe och mer humle. Trots det en god svart öl.

När jag på lördagen pratade med Stefan om ölen påpekade han att tanken varit att få en öl där malten och kaffet skulle gifta sig till en helhet, men att de lyckats lite för väl: Det blev helt enkelt omöjligt att skilja dem från varandra i det färdiga ölet.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 86:00 för 300 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar