2013-03-05

S:t Eriks Easter Double IPA

S:t Eriks Easter DIPA är en ena påskölen som kommer från S:t Eriks Bryggeri, Galateas bryggeri som numera är fast stationerat hos Sigtuna Brygghus. Det är en dubbel-IPA på 8,5 %. Jag kopierar från deras pressmeddelande:
DIPA utvecklades på den amerikanska västkusten i mitten på 1990-talet och definieras som en Indian Pale Ale med högre alkoholhalt och mer humle. Ölet kallas även för Imperial IPA och har under senaste året blivit en het internationell trend. 11 mars kommer Jessica Heidrich, som brygger på hyllade S:t Eriks Bryggeri utanför Stockholm, med sin tolkning.

– Min förkärlek till humle är ingen hemlighet och med S:t Eriks Easter DIPA har jag fått öppna humlepåsarna rejält, säger Jessica Heidrich, bryggare av S:t Eriks. Även om DIPA är storebror till IPA,, med mer alkohol, beska och smak, är det som alltid viktigt att skapa balans. En lyckad DIPA är lömsk och alldeles för god för vad som egentligen är nyttigt med tanke på alkoholhalten.

S:t Eriks Easter DIPA är ofiltrerad och bryggd på pilsnermalt, två olika sorters karamellmalt samt inte minst Carapils för att bygga dess kropp. Humlet består uteslutande av Centennial som ger karaktär av skog, citrus och kåda. Ölet har humlats var tionde minut under bryggningen samt därefter torrhumlats till en rejäl arom och beska.

Doften hos S:t Eriks Easter DIPA är stor, aromatisk och fruktig med inslag av både gran och friska tallskott. Smaken är minst sagt massiv. Kroppen är maltig och aromatisk och det finns en tuff avslutande beska som drar mot mogna citrusskal. En DIPA avnjuts helst på egen hand före eller efter påskmåltiden. S:t Eriks Easter DIPA är en öl att dricka nu då dessa humlestinna öl ska inte lagras, utan avnjutas nu, när humlen är som bäst.
Ayep.

Färgen är guld-bärnsten (20 EBC), vätskan är nästan klar (det finns små partiklar som syns i ljus). Det två vita fingrar höga skummet sjunker sakta, det lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är inte riktigt av den typ som fyller upp hela rummet med humle (som jag faktiskt väntat mig). Visst finns det amerikansk citrus-humle (apelsinskal och grapefrukt) och en viss beska, men det är diskreta dofter. Dessutom finns en kraftfull tung sötma med mjölkpulver och gräddgodis. Jag hittar också läder, det och en aning av rök.

Den kraftiga smaken är besk i början. Men snabbt hinns den upp av en massiv sötma med en hel del frukt: Apelsin, grapefrukt och röda äpplen. Stor kropp. Eftersmaken har växande beska och alkohol. Mera apelsiner och kraftig sötma. Avslutningen är mer balanserad med en ren beska och barley wine-lik maltsötma.

Kolsyran är stark, de stora bubblorna är långlivade. Vätskan är medeltjock och kladdig.

Med stor marginal den sötaste DIPA jag stott på. Det är inte på något sätt dåligt eller felaktigt, bara en väldigt… oortodox tolkning av stilen.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2013, släpps 11 mars 2013 (lagerstatus). Pris: 20:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2013-11-21.

Bild: S:t Eriks Bryggeri.

1 kommentar:

  1. Jag undrar om hon verkligen är nöjd med ölet för jag tyckte det var ett riktigt bottennapp. Smakade mer sött barleywine än dipa. Jag vet att Reza från 3 små rum returnerade sitt fat med dito.

    SvaraRadera