2013-03-16

Flying Dog International Arms Race

Sommaren 2012 besökte amerikanska bryggeriet Flying Dog sina kompisar i Skottland, BrewDog. De beslutade sig för att brygga varsin IPA på 7,5 %, men utan humle. Båda ölen kom till Systembolaget i november och jag köpte båda. Sedan dess har de stått i skafferiet och stirrat surt på mig; det har liksom aldrig blivit rätt tillfälle för dem.

Det är det väl inte i kväll heller, men nu får det lov att bli av. Även om de inte innehåller humle så har de knappast lagringspotential, kanske.

Först ur blir BrewDogs variant av International Arms Race.

Färgen är bärnsten (20 EBC), vätskan är klar. Det lilla vita skummet sjunker snabbt undan med ett fräsande ljud. Inga rester på glaset.

Doften är kryddig och torr, mer som en after shave än ett öl. Viss beska, toner av kanel, kryddnejlika och muskotnöt. Parfymerade toner av mint och tallbarr. Väldigt julig.

Smaken är först mycket torr och tungt kryddad. Den smakar ungefär som att gå omkring i parfymavdelningen i en Tax free-affär… Nötter, muskotnöt, blommor, kryddnejlika, mer blommor. Lätt kropp. Eftersmaken blir ännu kryddigare och något besk. Avslutningen är fet, torr (sträv) och halvsöt med växande toner av enbär och -kvistar.

Kolsyran är frisk, bubblorna mycket kortlivade. Vätskan är torr, nästan sträv.

Intressantare som koncept och experiment än som öl. Ändå inte otäck.

Betyg: 2,68. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter november 2012 (slutsåld). Pris: 38:90 för 330 ml. Bäst före: 23-05-13.

2 kommentarer:

  1. Anders Eriksson16 mars 2013 kl. 21:52

    Vaskade en sådan på BA I Gävle för någon vecka sen!

    SvaraRadera
  2. Det står fel i rubriken, är detta inte Brewdogs version?

    SvaraRadera