2010-08-15

Van Steenberge Gulden Draak

Det finns några ölsorter som jag, de gånger jag blir tillfrågad, brukar rekommendera för andra. Om jag tillfrågas om belgiska ale av någon som jag vet just upptäckt dessa öl och vill gå vidare brukar jag rekommendera Gulden Draak från Brouverij Van Steenberge.”Det är en ganska söt triple som råkar vara mörk. God och lite annorlunda.” brukar det låta. Jag sålde slut på en kartong på kort tid när jag stod i båset på BeerExpo i våras.

Fast varje gång jag gör det inser jag samtidigt att jag inte druckit en hel falska, än mindre recenserat den. Så igår efter provningen tyckte jag att det var dags. Fast nu när jag ska skriva om den inser jag att det verkar som om man ändrat stilbeteckningen. I stället för ”dark tripel” beskriver bryggeriet den som ”barley wine”. Hos Beer Advocate kategoriseras den som ”Belgian dark strong ale”. Vilket väl också är korrekt. Alkoholhalten är 10,5%.

Färgen är brun-röd, vätskan är klar. Det stora ljusbruna skummet är luftigt och sjunker långsamt ner lämnandes massor av tjocka skumrester på glaset.

Doften är frisk och lite rostad. Fenoltoner av gammaldags tvål och allmänna kemikalier. Lite torr beska i bakgrunden.

Smaken är mycket söt med kryddiga och rostade fruktiga toner. Det är inte utan att jag kommer att tänka på Coca-Cola med dess karamelltoner och kryddor. Syrliga-beska aningar i eftersmaken liksom lite jäst och värmande alkohol. Jordiga-fruktiga toner i slutet.

Kolsyran är frisk, men väldigt kort. Vätskan är lite tjock utan att vara krämig.

Okej, den var inte så intressant eller komplex som jag hade fått för mig. Inte på något sått någon dålig öl, men inte heller något extra. Ett stort minus för flaskan förresten. När den började säljas var den gjord i vitmålad keramik. När det blev för dyrt gick man över till att vitmåla färgat glas. Nu säljs den i en mörk glasflaska med en ganska ful vit krympplast runt.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Flaska på krogen (De Klomp). Pris: 99:00 för 330 ml.

1 kommentar:

  1. När jag smakade den för ett tag sedan var min reflektion att den hade en ganska tydlig spritsmak som störde. Kanske ska den lagras lite?

    SvaraRadera