2010-08-20

S:t Eriks Dubh

Spänningen stiger. Ska jag lyckas bli näst först i bloggosfären att recensera denna öl, som jag vet att minst BeerSweden fått i sin brevlåda idag? Det var bara att fotografera och hälla upp så fort det gick.

Dubh är enligt etiketten en russian imperial stout från Galatea på 10,7%. Den har lagrats i fat under ett halvår som tidigare innehållit whisky från Glenmorangie och Laphroaig. Bryggning har skett hos Gamla Slottskällan under ledning av Jessica Heidrich.

Färgen är svart; det fingertjocka skummet är mycket luftigt och beige. Det sjunker snabbt och lämnar lite skumrester efter sig på glaset.

Doften är söt, rökig och lite humlig. Tydliga toner av Islay-whiskey. Kaffe, choklad och vanilj-godis. Lite alkohol i bakgrunden.

Smaken är inte så tung eller rökig som jag gissat: Torra maltiga toner med aningar av torv-rök, inte rökmalt. Kroppen är medelstor. Det finns smaker av vanilj, ekträ och syrligt godis. Eftersmaken är sötaktig med toner av karamell, mild kanadensisk whiskey och choklad. Alkoholen är väl gömd.

Kolsyran är medium till mild, bubblorna är små och kortlivade. Vätskan är medelmjuk och lite torr. Jag hade nog hoppats på lite mer tjockhet och mjukhet.

En fatlagrad RIS utan de där jobbiga smörkola-tonerna som vissa andra har. När jag i våras pratade med Jessica påpekade hon att många fatlagrade öl som förlorade kroppen under lagringen. Jag antar att den här är gjord med avsikt att inte vara sådan, så jag blev aningen besviken av att den inte var kraftigare i munkänslan. Trots det en väldigt elegant öl.

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Okänd. Pris: Gåva.

13 kommentarer:

 1. http://pilsner.nu/2010/08/10/st-eriks-dubh-whiskyfatbomb/

  Inte först...

  SvaraRadera
 2. @Anonym: Jag insåg det när jag väl skickat in texten. Ändrat.

  SvaraRadera
 3. Hur/var/när kommer denna lanseras? Låter spännande :)

  SvaraRadera
 4. Snart finns det väl inga svenska ölbloggare kvar som inte fått hem denna? ;)

  (Ja, jag blir alltid lite avundsjuk på gratis finöl)

  SvaraRadera
 5. @Niggze: Ingen aning. Det enda jag hört är att det ”bara gjorts två pallar” så, tja, krogen eller mitt-i-månaden någon gång i höst?

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att S:t Eriks verkar att ha blivit en kraft att räkna med. Hur är det nu, det är en ny kvinnlig bryggare?

  SvaraRadera
 7. Är det förenligt med svensk alkohollagstiftning att i Sverige dela ut öl till bloggare som ändå måste räknas som privatpersoner. Polisanmäl Er själva och se vad som händer!

  Öldrickande Polis i Stockholm

  SvaraRadera
 8. Det är knappast ölbloggarna som gör sig skyldiga till något olagligt här utan snarare leverantörerna som skickar ut proverna. Det finns ju några som kör sina bloggar som företag och där kan det nog vara en annan historia. Jag väntar med spänning på när den första leverantören blir polisanmäld och vad som händer då.

  SvaraRadera
 9. Ola Dubh Harviestoun.
  Orginalet, överlägset.

  SvaraRadera
 10. Det är kontrollerat av leverantörer att man får göra på detta sätt. Jag vet producenter i sverige som skickat ut öl tidigare och då kollat det innan att det var ok med skattemyndigheter etc och de fick ett ok av dem att göra det om det bara rörde sig om 1 till 2 flaskor

  /

  SvaraRadera
 11. St Eriks bryggs på Slottskällans Bryggeri av personalen där. Recepten ( i alla fall på Dubh) är framtagna av Jessica H och Urban Nilsson tillsammans

  SvaraRadera
 12. The comment from our beer drinking policeman is one we as bloggers seriously need to address and clarify as a community in order to continue in our mutual goal to raise awareness of beer in this country. There is such confusion and so many 'interpretations' of the alcohol law (which when they were written didn't legislate for the Internet or blogs) that it is in the best interests of us all to spell out once and for all what is legal and what is not so we don't find ourselves in this utterly ridiculous situation of facing the threat of police action for reviewing a single bottle of beer.

  SvaraRadera
 13. Jag har också fått flaskor och recensionerna blir lite sena men är skrivna och publiceras inom dom närmaste dagarna.

  Angående polis-öldrickaren så har jag också frågat om detta och fått samma svar från olika håll: att det är ok och fungerar på samma sätt om dom skulle skicka ut till en journalist.

  Varför skulle vi polisanmäla oss själva?

  SvaraRadera