2010-08-23

Nils Oscar Harvest Ale en gång till

För några veckor sedan (länk) recenserade jag Harvest Ale från Nils Oscar Company. Jag tyckte att den var tunn, obalanserad och gav den låga 2,75 i betyg. 5,5% alkohol och stilen engelsk pale ale.

Efter det blev jag övertygad om att det kan ha varit något problem med just den flaskan, så nu har jag köpt en ny och hällt upp den.

Färgen är djupt brunröd, vätskan helt klar. Det två fingrar höga skummet är ljusbrunt och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar massor med skumrester på glaset.

Doften är relativt lätt med en hel del humle (blommor, gräs, pomerans) med en bra beska. Det finns en mjuk maltig bas med en liten sötma och toner av rågbröd.

Smaken är mycket söt och maltig med en hel del rostade toner (karamelliserat socker, nötter, brun farin). Hume finns också, den känns i huvudsak brittisk/tysk med blommiga/gräsiga smaker, torkade örtkryddor och lite torkad frukt. Men det finns ochså en lätt amerikansk ton av citronskal och grapefrukt. Fokus ligger mer på malten, som i en engelsk ESB. Eftersmaken är medelbesk med torkade exotiska frukter, halm, citronjuice, knäck och aningar av syrligt godis.

Kolsyran är mild till medel bubblorna mycket små, vätskan mjuk.

Jodå, det här var en betydligt bättre flaska än den förra. Tycker att det en trevlig engelsk pale ale, om inte en väl humlad ESB. God. Betyget blir också mycket högre än det förra försöket.

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter augusti 2010 (lagerstatus). Pris: 26:90 för 500 ml.

7 kommentarer:

 1. Låter som en mycket bättre flaska än en första du provade. Jag tyckte den var sympatisk och balanserad och kände inte igen den alls i din första recension!

  Daniel

  SvaraRadera
 2. Wow that's a 'from zero to hero' upgrade in score Magnus!

  SvaraRadera
 3. Blev besviken när jag läste recensionen på första flaskan. Då hade jag redan beställt hem några flaskor. Men jag smakade själv på den första i fredags och tyckte det var strålande. Kul att se att inte min smaklökar är så dåliga trots allt. =) Fast iofs. så är ju smaken som baken.

  SvaraRadera
 4. Den enda flaska jag har testat var inte imponerande. För mycket rostade/rökiga toner för min del.

  SvaraRadera
 5. @Dempa: Jag kunde inte hitta någon rök i den här, alls.

  SvaraRadera
 6. Jag tyckte inte att den vare sig var en "zero" eller en "hero" som Darren uttryckte det. Angående rökigheten så känner man tydligt NO's hussmak som näst intill alltid innehåller en viss rökighet. Som jag skrivit någonstans tidigare, påminner väldigt mycket om deras Wedding Beer tycker jag….som i sin tur påminner mycket om Kalasölen. Men igen, smaken är som baken.

  SvaraRadera
 7. Tycker att Harvest Ale har varit väldigt ojämn i kvalitén, kanske bara en uppfattning jag fått men tycker att smaken och mängden kolsyra varierat rejält mellan de flaskorna jag druckit.

  Precis som dempa och Pelle så kände jag av Nils Oscars hussmak i denna, hur mycket varierade även det mellan flaskor.

  SvaraRadera