2010-08-22

Kopparbergs Svensk Fatöl

Svensk Fatöl från Kopparbergs Bryggeri är en av dessa budgetöl som man kan hitta på stormarknader till mer eller mindre ständiga specialerbjudanden. Alkoholhalten är 2,8% och stilen ljus eurolager.

Den här ölen har jag köpt en hel del av under senaste halvåret, måste jag erkänna. Men jag har ständigt glömt bort att fotografera burken och recensera innehållet. Så nu när sista burken från flaket var i kylen så var det bara att sätta igång. Passade dessutom bra en dag som denna när jag ville ta det lite lugnare på alkoholfronten.

Färgen är ljust gul, vätskan är klar. Det två fingrar höga vita skummet sjunker långsamt och lämnar en del skumrester på glaset.

Doften är mild med aningar av papper, deg, anonym humle och kalk.

Smaken är i ärlighetens namn rätt mild den med. Pappersmassa/papper, lite mild sötma, konstgjord beska. Kroppen är svag. Peppriga papperstoner i eftersmaken så väl som deg och en aning beska örter.

Kolsyran är rätt stark, de små bubblorna friska. Vätskan är blaskig.

Svaga smaker, och en del bismaker. Trots det inte så illa som många av konkurrenterna i segmentet ”budget-tvåkommaåtta”. Jag har druckit värre. Och undrar om den här någonsin har funnits på fat?

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Livsmedelshandeln. Pris: 69:00 för 24×500 ml.

4 kommentarer:

 1. VIlken ölblogg blir först med stora 2.8-testet? Själv tycker jag Risingsbo gör en fullt uthärdlig brygd.

  Ibland kommer jag på mig med att sakna Lyckholms lättöl också, apropå just ingenting.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Varför, varför, varför heter ölet inte Svenskt fatöl?
  Hur kommer det sig att det är så svårt att göra skillnad på begreppen "en öl" och "ett öl"?
  kan inte du som driver den här bloggen försöka reda ut det språkliga här?
  Medan jag läser den utredningen skall jag ta en öl. Det skall bli ett riktigt gott öl, lovar jag!

  SvaraRadera
 3. Här kommer en liten språkutredning beträffande en öl och ett öl.
  I meningen Jag skall ta en öl så fokuserar man på det antal som man skall dricka. (en styck)I den andra meningen syftar mera på smaken. Jag skall dricka ett gott öl. Oftast glömmer man det lilla ordet gott och meningen blir lte konstig eller så har man glömt att tala om vad man tänker att dricka.

  Här är ett exmpel:
  I kväll skall jag dricka ett gott öl från Oppigårds bryggeri. Denna formulering syftar på smaken.

  Jag vet inte om min lilla språkutredning är riktig, men det är min egen tolkning.

  Vänliga ölspråksfunderingar
  Sven-David Svensson
  Lund

  SvaraRadera
 4. Ja, du har helt rätt. Det här betyder att ölet borde heta Svenskt fatöl. Och man skall också säga t.ex. "ölet är mörkbrunt". Dessutom talar man ju om "en öl" också om det kanske blir flera. "En öl sitter alltid bra till kräftorna" . Då kan det ju bli flera. Men vill man påpeka att öl av en viss typ passar till kräftor skall man säga "ett välhumlat öl sitter alltid bra till kräftorna".
  Tack för utredningen från Lund! Jag håller med dig!

  SvaraRadera