2010-08-13

Baggens välhumlade sommarbock

Om man vill ha en öl i en stil som knappt finns, vad gör man då? Brygger den själv, uppenbarligen. Baggen från Beerwell gjorde det i juni då han åkte ner till Drakens Ångbryggeri i Göteborg och tillsammans med dem en välhumlad bock som kallades just… Baggens Välhumlade Sommarbock. Alkoholhalten är 7,5%. Ingen IBU-notering på den snygga etiketten (som fått Caroline att referera till flaskan som ”tapetölen”). Ingredienser: Vetemalt, pilsnermalt, karamellmalt. Humle: Green Bullet, Mouteka och Amarillo.

Den här välhumlade ölen, om jag minns rätt är den kraftigt inspiererad av de öl som Brooklyn och Schneider gjorde för något år sedan, är enligt upphovsmannen troligen aningen aningen trött i humlen efter över 2 månader, men den ska fortfarande vara drickbar.

Färgen är orange-guld, vätskan grumlig. Det två fingrar höga skummet är ljusgult och kompakt; det sjunker sakta lämnandes lite skumrester på kanten.

Doften… Det finns en tydlig syrlig veteöls-ton i bakgrunden liksom lite fenoler (”tvålfabrik” sa frugan) och fruktestrar (skumbananer med choklad). Men det är inte det som doften handlar om. Här är det humlen som står i första rummet. Den beska tonen sprider sig långt utanför glaset. Citrusfrukter, syrliga frukter, exotiska frukter (ananas), svarta vinbär, vindruvor och lite blommor (såna där små gula bollar man kan få i buketter). Vetetonerna och humlen harmonierar mycket väl med varandra.

Smaken är först sötaktig med lite vetetoner, men det övergår efter en stund till en humlebesk mycket torr och lite ”tom”. Denna märkliga smak/känsla övergår tck och lov mycket fort och lämner en balanserad eftersmak som innehåller såväl typiska smaker av en hefeweizen (bananer, exotisk frukt, lite kemiska toner och citronsyra) och en intrikat humlesmak med massor av exotiska frukter, en rejäl beska och smaker av torkade äpplen och päronsaft. Slutet är mjukt beskt med en fin bas av vetemjöl och mogen ost.

Jag hittar ingen alkohol i smaken. Möjligen lite mjuk värme i slutet.

Kolsyran är aningen starkare än medelstark, bubblorna medelstora och friska. Vätskan är mjuk/smooth.

Den bästa hembryggd jag druckit hittills. Jag skulle inte tveka att köpa ett par flaskor till på Systembolaget. Kanske inte riktigt i nivå med Brooklyn-Schneider-varianten, men å andra sidan…

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Hembryggd.

3 kommentarer:

  1. Låter trevligt! Om det är något som är ännu ovanligare så torde det väl vara välhumlade "vanliga" bocköl. Närke/De Molen/Beck Bräu skulle dock släppa ett samarbete på lite ölfestivaler i höst, vad jag förstått. Lät intressant!

    SvaraRadera
  2. Tack för de vänliga orden! Nu ska jag bara övertala Rick Gordon Lindqvist att jag får komma ner och brygga den ihop med honom även nästa år :) Kanske göra en större batch då denna gick åt i rasande fart.

    SvaraRadera
  3. Möjligen tycker jag namnet är lite missvisande - det är ju trots allt en weizenbock.

    SvaraRadera