2010-08-29

Systembolagets nyheter januari 1999


Förutom den vanliga listan av nya drycker bjuder Systembolagets Varunytt januari 1999 på en kort genomgång av doft- och smakord, en halvsida vardera om den italienska vinlagen och vinlandet Chile, ett uppslag om Sherry, ytterligare en halvsida om Sydaftikas vindistrikt, en kvartssida om Tysklands viner och en halvsida om indelningen av vindistriktet Bordeaux.

Som vanligt vid den här tiden fanns i slutet en trekvartssida ”Inspiration” som i kåserande ton skissar en trerättersmiddag utan exakta recept. Den här vintermånaden tycker de att läsarna ska bjuda på Selleritoast med kycklinglever och trattkantareller, Stekt torksfilé med potatismos och pepparrotssmör och så Kyld morots- och apelsinsoppa. Tja, det låter väl gott.

Nya öl? Jodå.
 • Spaten
 • Tjeckiskt Öl
 • Saranac Adriondack Amber
Tjeckiskt Öl är en ljus tjeckisk pils producerat av Litovel på 5%. Och jag gissar att det var deras vanliga Original Litovel Premium med annan, snarlik, etikett.

Under rubriken Övrigt fanns också en del ölrelaterade nyheter:

Min gamla favoritlager Pripps 1828 kom nu på 330 ml flaska. Två år senare skulle tillverkningen upphöra då nybildade Carlsberg Sverige rensade bland varumärkena.

Avesta Export (Avesta Bryggeri) kommer på halvlitersburk. Avesta gick i konkurs 7 år senare.

Åttaprocents-budgetlagern Bulldozer (Pripps) på halvlitersburk kvalade från beställningssortimentet. Den bör också ha försvunnit kring 2001.

Österrikiska Gösser går över från returglas till profilglas, vilket jag tror betydde att den då också slutade licenstillverkas av Åbro.

Kopparbergs Special Brew på halvlitersburk kvalar in från beställningssortimentet.

Detsamma gör Pite Pils (Zeunerts) på halvlitersflaska. Zeuners Bryggeri skulle en kort tid senare bli uppköpta av Kopparbergs Bryggeri.

Vargöl på hlavlitersflaska från Hallsta Bryggeri kom också in i ordinarie sortiment. De hade mindre än ett år kvar innan de gick i konkurs, enligt Hallstahammars kommuns hemsida verkar lokalerna fortfarande vara lediga.

Och så byter Kungsholmens Kalasöl namn till Nils Oscar N:o 8 Kalasöl. Om du undrar över ”N:o 8” så kan du läsa mer här.

Detta om detta. Det känns väldigt länge sedan. Fasen så mycket roligare ölsverige blivit på knappt 11 år!

3 kommentarer:

 1. Undra hur bra 1828 faktiskt var? Det var en favoritöl för mig med då, oftast 3.5%-varianten, men det har hänt så mycket på de här dryga tio åren.

  SvaraRadera
 2. Ölet 1828 minns jag väl. Den var faktiskt rätt god. Den lanseades 1998
  till något jubileum. Några år senare
  lanserades Eriksberg av dåvarande Falcon. Detta öl var mycket likt Pripps1828. När Carlsberg bildades så var det tvunget att rensa ut bland vaumärkerna och 1828 försvann. Eriksberg bryggs fortfarande av Carlsberg. Rätta mig om jag har fel.

  Sven-David Svensson
  lund

  SvaraRadera
 3. @Sven-David: Jag tycker inte att Eriksberg är speciellt lik 1828. Min teori är att Eriksberg skapades för att ha något för de som frågade efter konkurrentens Mariestad.

  SvaraRadera