2010-08-22

LPA - Linköping Pale Ale

Någon gång under sommaren 2009 började Ölands Gårdsbryggeri att brygga en specialöl åt Bishops Arms Linköping: Vår Egen LPA. Det är den som bilden här bredvid egentligen illustrerar. På Stockholm Beer & Whiskey Festival samma år drack jag en skvätt av den (omnämnt här), fast det blev aldrig av att recensera den.

Så lades Ölands-bryggeriet ner och ölen med dem, trodde jag. Men när jag och frun var på BA i går eftermiddag (i ärlighetens namn mest för att gå på toaletten) så hade de åter denna amerikanska pale ale på fat, nu bryggd av Eskilstuna Ölkultur. Jag tog dumt nog ingen bild av pumpklippet, men jag tror att den nu bytt namn till LPA - Linköping Pale Ale, att alkoholhalten ligger kvar på 5,7% och att stilen är amerikansk pale ale. Jag mottar gärna rättelser…

Färgen är bärnsten med en aning brunt; vätskan får lite kylgrumling när den hälls upp. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, lite skumrester blir kvar på glaset när det sakta sjunker ner.

Doften är medelbesk med ganska mycket av amerikanska citrus-toner, men också en kemisk ton av såpa.

Den amerikanska humlen dominerar smaken och ger en medelstor beska samt toner av citronskal, ananas och tallbarr. Det finns tyvärr också en lätt kemisk bismak liksom en aning av syrlighet i beskan. Kroppen är medelstor. Citrusskalen återkommer i eftersmaken, blandad med en lätt sötma, en robust ren beska och diverse exotiska frukter.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är nästan vassa i munnen. Vätskan är något krämig.

En APA med en bra beska, men ölen i sin helhet känns lite för obalanserad, spretig och oren för att riktigt gillas av mig. Jag har märkt att de få öl jag druckit från Eskilstuna Ölkultur flyttar mig tillbaka 10-15 år i mikrobryggar-Sverige. Det var intressant och kul då, men nu har ribban höjts ordentligt.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 72:00 för 400 ml.

1 kommentar:

  1. Hehe, om frun går med på att gå in på Bishops för att gå på toa, så är hon nog rätt inställd på att det kan bli ett ölstopp i samma veva..? :)

    SvaraRadera