2010-08-15

Lite BA-funderingar

Beer Advocate är den amerikanska siten där jag skriver in mina recensioner. De tycker att det här är deras mål med siten.
 • Wake the masses to better beer options.
 • Give beer consumers a voice.
 • Empower them to learn, share, and advocate.
 • Rally to support the beer industry.
 • Put the Respect back into Beer.
Ibland får jag frågan varför jag i stället inte använder den andra stora siten Rate Beer som har mycket bättre täckning av europeisk öl, har snabbare uppdateringar och är allmänt bättre sådär.

Tja, det har väl flera skäl.

Det främsta är att jag själv pysslar lite på siten och är ansvarig för bevakningen av Sverige-Norge-Danmark-Finland (det sista är mindre lyckat, jag har ingen koll alls på finsk öl). Vilket innebär att jag får ändra detaljer för öl och bryggerier, lägga in evenemang och addera öl utan att recensera. Jag godkänner också nya platser och evenemang i mitt område. Men inte ta bort, dela upp eller slå samman någonting.

Sedan är det vana och bekvämlighet: Alla mina recensioner sedan januari 2004 ligger där, och betygsskalan tycker jag passar mig bättre än vad RB gör. Och så gillar jag lite att de inte gillar tickers som recenserar väldiga mängder öl med recensioner som ”Brun. Lite nötig smak. Rätt god”.

Fast Beer Advocate kan vara väldigt frustrerande också. I det lilla imperium som grundarna bröderna Todd och Jason Alström driver, siten, tidningen Beer Advocate Magazine, fyra årliga ölfestivaler i Boston och diverse frilansskrivande så är det siten som inte bär sig ekonomiskt utan bärs av de andra verksamheterna.

Visserligen verkar det som de små annonser som dyker upp på vissa sidor (”partners”) numera drar in lite pengar, men flera tidigare annonsförsök har avbrutits fort eftersom de inte dragit in märkbara mängder pengar.

Det har under de senare åren blivit allt mer uppenbart att det är siten som kommer i sista hand, efter festerna och tidningen. Vissa saker som måste göras av de så kallade ölbröderna, som att slå samman duplikat eller ändra bryggeri för en öl. Och det kan mycket väl gå flera månader, ja år innan det sker.

Uppenbarligen drivs siten med en stor gnutta paranoia. Policyn för hur saker går till är tydligt framtagen för att motverka alla de elaka medmänniskorna på siten som vill bröderna illa. Siten ses nämligen inte som ett företag (vilket verkar vara fallet för Rate Beer) utan som ett mycket privat och närmast religiöst missionerade uttryck för dem som privatpersoner. Det är deras site, och de har vid flera tillfällen varit mycket noga att påpeka att de anser allt på siten inklusive recensioner, diskussioner och data som deras privata egendom.

Om jag fattat det jag läst mellan raderna beror mycket av den här rädslan på en incident i sitens barndom i andra halvan av nittiotalet då en betrodd person blev osams med bröderna och raderade det han lagt till. Man kan (numera) radera de recensioner man själv skrivit en och en, men man kan inte radera något annat inklusive sitt konto.

Varför tar jag upp det här just nu?

Jo, under de senaste dagarna har ölbröderna skissat på en ny policy där öl utan recensioner ska tas bort efter ett år. Det finns två sätt en sådan öl kan ha dykt upp i databasen: Antingen har jag eller någon av mina BeerFlyGuide-kollegor (det finns omkring 50 av oss i världen) lagt in den, eller så har någon använt ett kryphål: Lägga till en öl med en nonsensrecension som sedan raderas. Troligen för att lägga krokben för bröderna och deras livsmission. Eller nåt.

Själv är jag mot den här eventuella ändringen. Jag vill gärna ha all öl som ett bryggeri ska finnas i databasen, att ha som en referens för att se hur de utvecklas, vad de testat och vilka snedsteg som kanske gjorts en gång i tiden.

Argumenten för att ta bort de orecenserade ölen är annars att siten handlar om att dricka öl, inte om bryggerihistoria. För ett antal år sedan var samma debatt igång om att inte dricka lagrad öl, Beer Advocate skulle handla om ”Fresh Beer”. Siten var i sin ursprungaste form ett sätt att samla information om utgången öl och peka på vilka som sålde sådan i New England. Fast sedan fick bröderna smak för lagrad öl och det hela tystnade. Man kan dock som en följd av detta recensera öl från nedlagda bryggerier.

Så, nu har jag fått skriva av mig lite. Det blev i alla fall ingen recension idag eftersom jag drack lite för mycket i går.

3 kommentarer:

 1. Jag föredrar BA före RB mest på grund av att jag tycker ratingsystemet är vida överlägset, ocha tt rescensioner överlag håller mycket högre klass.

  SvaraRadera
 2. Jag valde Ratebeer i första hand för att Beer Advocate känns 100% USA inriktat.

  I övrigt så håller jag nog med ovanstående. Gillar att man sätter betyg för "drinkability" på BA också.

  SvaraRadera
 3. Man kanske skulle starta en ny site där man kan betygsätta öl.. Ta det bästa från bägge å lägga till lite grädde på moset.. Borde inte vara så svårt att få till det!

  Man kanske kan bli herre på täppan? Detta tåls att fundera på! :)

  SvaraRadera