2010-08-04

Chimay blå 1999 igen

Chimay Blå. Från 1999. Med råge den äldsta ölen jag har i skafferiet. Köpte några flaskor i februari 2008 när ett parti plötsligt dök upp hos Systembolaget.

I februari 2009 recenserade jag den (länk) och gav den höga 4,2 med en brasklapp att den nog passerat sin topp.

Så hur har det gått såhär ytterligare 1½ år senare?

Rätt illa, faktiskt. Den ser ungefär likadan ut, men doften börjar bli väldigt rostad med söta toner av russin, men också en del vinägertoner i bakgrunden.

Smaken är rå, sirapssöt och lite vass. Massor av russin och torkade aprikoser. Men den saknar nästan helt kropp och botten, det är som att dricka något slags russin-smaksatt läsk. Eftersmaken är lite behagligare med gott om oxiderade fruktiga toner och en mild men ändå vass beska som blandas med lite syrliga toner. Alkoholen i slutet är framfusig och lite vass, som i en dålig whisky.

Kolsyran är vass och relativt stark, åter som att dricka billig läsk. Vätskan är blaskig men samtidigt lite socker-kladdig.

Det må åter vara min lagringsplats som är dum, men den här är verkligen inte speciellt smaskig. En bit tvåårslagrad Svecia till gjorde den dock uthärdlig. Hoppas det här är sista flaskan…

3 kommentarer:

 1. Aj då, jag som precis hämtade in min sista 99:a från förrådet...
  Kan dock vara stor flaskvariation, med tanke på åldern. Hoppas jag har bättre tur.

  SvaraRadera
 2. drack en 99a på Bishops i april ungefär och kan inte säga att jag håller med dig. Tyckte att den åldrats med värdighet då. Samma fina smaker fast lite tyngre russintoner som du säger. Tyckte dock den hade fått mer tyngd än en färsk, mer åt portvinshållet. Men smaken är som baken, delad :)

  /eberlund, olradet.se

  SvaraRadera
 3. Jag drack en 99'a på Kulminator tidigare i våras och den var en salig blandning av bra och dålig åldersutveckling. Å ena sidan väldigt trevliga romrussin och portvinsaktiga toner, å andra sidan damm och gammalt papper. Det var fortfarande gott, men verkade absolut vara förbi sin topp.

  SvaraRadera