2010-08-22

Southern Tier ÜberSun

En av de två ”svåra” ölen i gårdagens blindprovning på De Klomp var den sista, som visade sig vara ÜberSun, en amerikansk veteöl på 8% från Southern Tier. Enligt dem själva är det en hybrid av en american pale wheat ale och en DIPA, inte ett wheat wine som jag felaktigt sa under provningen.

Färgen är ljust guld, vätskan klar. Det låga vita skummet lämnar en del rester på glaset.

Doften är humlig med amerikanska citrus-toner. Lite syrliga vete-dofter, massor av honung och en aning alkohol.

Smaken börjar med vetedeg, sedan kommer lite lätta beska toner. Det finns stora mängder fruktig aromhumle med tydliga toner av gräs, liksom värmande alkohol och lite orena jordiga smaker. Eftersmaken är lite söt med en hel del citrus, vetemjöl och honung. Avslutningen är balanserat söt.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna lätta. Vätskan är medel-mjuk.

Något som förbryllar mig lite är när den här ölen egentligen bryggdes. Southern Tier har inte alls med den i sina listningar. Om jag tolkar deras säljmaterial rätt så har den inte tillverkats sedan april 2009. Det skulle i så fall förklara varför beskan var så mild. Jag har bett Bobo att kolla om han kan ta reda på mer i det här ämnet. Eller är det någon från importören Brill som läser det här och som kan hjälpa till?

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: ?? för 650 ml (fast jag drack den från ölprovningsresterna).

1 kommentar:

  1. Insåg just att jag aldrig svarat på frågan du ställde!

    Det stämmer att ölet är från 2009. Det är ju ett veteöl och hade ingen större beska från början heller, utan snarare fokus på vetet och aromhumlingen. Det är kul att du upplevde att den hade mycket amerikanska humletoner i doften, eftersom vi ofta får höra att öl som är några månader gammalt automatiskt skulle ha tappat alla aromer. Vilket stämmer ibland men inte som generell regel. Jag tycker t.ex. detta öl fortfarande är väldigt likt hur det var när det kom.

    SvaraRadera