2010-08-03

Nils Oscar Harvest Ale

Senare tillägg: Jag blev övertygad om att just den flaska som recenserats nedan är från en dålig flaska. Jag recenserade den därför igen med ett bättre resultat: Länk.

Tänkte, mest för omväxlingen, dricka en ny öl. Efter att ha druckit den till husmanskost (isterband och stuvad potatis) tidigare i kväll fortsätta med samma öl: Harvest Ale, en amerikansk pale ale från Nils Oscar Company. Humlen är amerikansk Amarillo och brittisk East Kent Golding, alkoholhalten är 5,5%.

Färgen är röd-bärnsten, det tre fingrar höga skummet är varmt smutsvitt. Det lämnar en hel del rester på glaset när det sjunker ner.

Doften är humlig och lite sur. En hel del karamell-kola och honung. Det finns också toner av trä och parfymerade rengöringsmedel. Den är rätt obalanserad och konstgjord, lite som en ofärdig hembrygd.

Smaken domineras först av en (lite vass) humleton med gran/tall och trä. Lite söta citrustoner och en aning av doftblock. Det finns en robust maltig botten med smaker av hö, småkakor och karamell. Sur-syrliga toner av citronjuice, lite blandade torkade frukter och köttbuljong samt en tydlig smak av furuvirke.

Kolsyran är medelstark, vätskan medelmjuk.

Nej ni, det här var ingen bra öl, den känns inte färdig. Lite som de mer humlade brittiska IPA som dök upp från stapplande svenska småbryggerierna i slutet av nottiotalet. Charmigt då, inte nu.

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter augusti 2010 (lagerstatus). Pris: 26:90 för 500 ml.

7 kommentarer:

 1. Tråkigt jag som beställde ett gäng igår.

  SvaraRadera
 2. Smak kan som bekant inte diskuteras. En del gillar pannkakor och andra potatis. Jag känner dock inte igen mig i beskrivningen av Harvest ale. Jag har ju provsmakat samtliga tappningar, samt utfört mikrobiologiska analyser på dem (alla godkända). Det är ett maltigt öl som domineras av knäckiga och rostade toner. Humle finns i doften, men är inte huvudintrycket. Man kan naturligtvis inte till 100% garantera att du inte fått en dålig flaska. Det är 99,98% säkerhet, inklusive felleveranser, etikettfel, fösrslutningsfel etc. (Vi mäter sådant.) Något man dock kan diskutera är din typning av ölet. Trots bruk av amerikansk humle så har vi snarare sneglat på brittisk öl, med god hinkabilitet. Jag drack just en själv för 10 minuter sedan. Jag ansre att det är en pale, eller möjligen amber, som det står på Rate beer. Jag hoppas att Danqwish blir nöjd.


  Patrick Holmqvist
  The Nils Oscar Company AB

  SvaraRadera
 3. Jag ska nog köpa ett par flaskor till och återkomma.

  SvaraRadera
 4. Blev också förvånad över rec. Provat två flaskor. Utmärkt öl, balanserad, nötig och maltig, försiktigt amerikansk på smakfullt vis (olikt många andra svenska byrggerier).

  SvaraRadera
 5. Patrick, Smaken är ju som baken som bekant. Har hämtat min och kommer nog förmodligen njuta av dem. Ni brukar inte göra mig besviken.

  SvaraRadera
 6. Visst tillhör denna öl det tillfälliga sortimentet som lanseras i 30 Systembutiker den 2 augusti? I så fall har S.B glömt att ta med en när man presenterar nyheterna på hemsidan. Länk: http://www.systembolaget.se/SokDrycker/tillfalligtisortimentet/Smapartier_juni_tretti_butiker.htm.

  SvaraRadera
 7. Det är en tillfällig lansering, och den finns förnärvarande i 184 butiker.Jag har själv svårt att hitta den i någon presentation på deras hemsida. Den finns med i listan över öl tillfälligt sortiment, men presenteras inte som nyhet någonstans. Det är varken en exklsiv vinkällarbutikslansering, eller en 30-butikslansering. Inköpt volym: 20000 liter.

  SvaraRadera