2010-08-28

S:t Eriks Pompona Porter

Grått och duggregnigt ute. Det börjar bli säsong för lite tyngre öl. Och måhända är S:t Eriks Pompona Porter en sådan?

Det är en en engelsk porter där engelsk chokladmalt och vanilj av sorten Pompona ingår i receptet. Jag har försökt kolla bland pressmeddelandena, men hittar ingenstans om när och hur vaniljen tillsätts under bryggningen. Receptet, förresten, har som brukligt med S:t Eriks tagits fram av Galateas kringflygande bryggare Jessica Heidrich. Själva tillverkningen sker hos Gamla Slottskällan och alkoholhalten är 5,4%.

Färgen är mycket mörkt rödbrun, ungefär som en mörkare variant av Coca-Cola. Vätskan är klar. Det stora bruna skummet är luftigt med en ojämn topp. Lite skumrester fastnar på glaset.

Doften har den där typiska porter-syrligheten. Det finns också en söt ton av vanilj. Men jag noterar även en metallisk-kemisk ton, liksom en doft av drickchoklad och chokladbitar.

Smaken är… Torr med lite konstgjorda toner av choklad-essens. Förutom vaniljfyllda smaker av Marabou-mjölkchoklad finns här en ren ganska lätt beska, rostad malt och en lätt syrlighet. Kroppen är förvånande svag. Eftersmaken är något besk med en växande vaniljsmak och lite rostad havre. Avslutningen är något besk med en syntetisk känsla.

Kolsyran är stark, bubblorna mycket små. Vätskan är blaskig.

En porter som saknar kropp, en avrundande sötma som vaniljen hade behövt… Alltså… Någon gång när jag var liten, kanske utomlands, drack jag en kolsyrad läskedryck med chokladsmak (Nej, det var inte choklad-Zingo, det är jag för ung för). Den hade en chokladsmak ungefär i den här stilen. En märklig öl.

Betyg: 2,7. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment höst 2010 (lanseras 1 september). Pris: 19:90 för 330 ml (denna flaska var dock ett varuprov).

6 kommentarer:

 1. chokladzingo..... det var tack och lov länge sedan

  SvaraRadera
 2. Alltid kul att lära sig något nytt, chockladzingo kände jag till men inte att det även funnits en körsbärsvariant. Undrar om den var skönt syrlig?

  http://www.nola.ornskoldsvik.se/pj/zingo.html

  SvaraRadera
 3. Gyllenbock: Zingo Kriek. Hmmmm... Chokladzingo var annars en viktig ingrediens i handlingen i TV-serien Kenny Starfighter.

  SvaraRadera
 4. Jag tyckte den smakade utspädd Kahlua.

  SvaraRadera
 5. Tyckte den passade riktigt bra till blodpudding. Riktigt lättdrucken också.

  SvaraRadera