2010-08-11

Harviestoun Number of the Beast Metal Edition

Om jag måste välja ett enda skotskt bryggeri så blir det Harviestoun. Det lilla bryggeriet ligger bakom flera öl som jag verkligen tycker om: Framför allt deras blond ale Bitter & Twisted, men också portern Old Engine Oil och den bleka jul-alen Mr Sno'balls.

Så därför var mina förväntningar på den här ölen mycket höga, speciellt efter att importören Great Brands kört en hel del ”viral marknadsföring” för den på diverse ställen. Ölen är givetvis Number of the Beast Metal Edition, en stark blond ale på 6,66%. Den är bryggd med en del vete (omältat, gissar jag). Den har tagits fram i samarbete med populärmusikorkestern Iron Maiden.

Färgen är ljust guld, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och varmvitt. Det sjunker långsamt lämnandes en hel del skumrester på glaset.

Doften är söt och besk. Lite gräs/jord från engelsk humle och torra citrustoner från amerikansk humle.

Smaken är först besk och fruktig (mogna äpplen, aprikoser, apelsiner). En vass oren sötma passerar snabbt och ger rum för en sakta växande smått syrlig beska. Eftersmaken är rätt simpel och domineras av tre smaker: 1. En vass, lite unken sötma med en aning papper. 2. En ganska enkel stark beska med en växande kemisk bismak. 3. Värmande alkohol. Avslutningen adderar lite buljong.

Kolsyran är medelstark, de mjuka bubblorna är små. Vätskan är medel-mjuk.

En väldigt obalanserad öl, som ni förstår är jag riktigt besviken. Och med tanke på att i alla fall två andra ölbloggare hällt ut sina flaskor tror jag inte jag bara råkat ut för en dålig flaska.

Jag har en mycket svagt underbyggd teori vad som kan ha hänt: Hösten 2008 bryggde Harviestoun en engelsk blond ale på 3,6% som de kallade Number of the Beast. På något sätt dök någon kring Iron Maiden in och tyckte ”Kan ni inte brygga den med 6,66%? Du vet, odjurets tal. Det vore jätteskojigt!” och så tog de samma recept men kastade i proportionellt mer malt och humle för att få upp den till den där alkoholhalten. Och med det gick allt vad balans och kropp till alkoholen all världens väg.

Det är vad jag tror i alla fall…

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment augusti 2010 (tillgänglighet). Pris: 24:90 för 330 ml.

12 kommentarer:

 1. Populärmusikorkester? Hahaha :)

  SvaraRadera
 2. År 2000 var jag och Stene i Edinburgh och "bryggde" 6 cask ale
  på Scottish & Newcastle´s micro bryggeri som jag tror inte finns längre. Efter en blöt kväll på Svejken, eller snarare under den,
  tillsammans med 2 andra hårdrockande ölvänner och tillika
  Maiden fans kom vi på den briljanta ideén att döpa vårt alster till "Beast Bitter" som en hyllning då Maiden skulle lira i Tjockhult under sommaren. Och alldeles självklart en hyllning till Best Bitter, kanske den mest vanliga Real Ale benämningen in da UK, d blev en kul grej! Att mitt mail till skivbolaget om denna eminenta brygd utmynnade i att Maidens efterfest hamnade på Akkurat på grund av detta är en annan historia. Men samtidigt understryker det min tes att det oftast händer kul grejjer när man dricker öl och just har kul, en nu förtiden aningen bortglömd kombo i
  analysernas cybeerspace.
  Maiden öl 2.0. Helt riktigt, Harviestoun har en säsongare som
  heter Number of the Beast på 3,6%.
  Vi tyckte liksom det var alldeles självklart att kolla om dom kunde göra en "Metal Edition" på alldeles självklara 6,66% med bryggeriets sedvanliga karaktärer åt det humliga hållet. Och då folk på bryggeriet själva diggar hårdrock....ja resten är som det heter historia. Att det blev en lansering veckan innan deras gig i
  stora staden är bara bolagets förtjänst och med artikelnummret den fick så tycker i alla fall vi som är inblandade att det är just vad öl ska vara, kul!!
  Har följt debatten och analyser, just nu är betyget bland gäster och dom som hört av sig i stort sett 98% positiva. Folks reaktioner på OT räcker för mig,
  smaken är som baken som bekant.
  Mitt alldeles egna betyg är givetsvis 6,66 på en skala till 6,67. Men hela proceduren har varit vad som börjar saknas rejält
  ,KUL!!! Nåväl, vi kunde ha tagit en Lidlöl och klistrat egna etiketter på, men det är liksom inte kul. Nästa projekt blir en
  half n half med bearnaise och lager på 7,2%, på burk, kommer lanseras vid Kicki Danielsson comeback på Toffes korvmojj i Ludvika. Stadens 11 pizzerior vill ha den på fat, vi får se, om det är kul.....Stand up and shout hälsar Jugge på OT.

  SvaraRadera
 3. Den där populärmusikorkestern låter som ett gäng glada gossar! Har de gjort några käcka melodier?

  Kul med Jugges svar!

  SvaraRadera
 4. Svar nummer två på det här inlägget kan vara det roligaste jag läst på länge... Kul!

  SvaraRadera
 5. Jag ser fram mot Bealagern på självklara 7,2%! Då kan man beställa den på sin pizza och bli full och tjock samtidigt! Underbart!

  Daniel

  SvaraRadera
 6. Svar nummer två var både kul och vansinne i mina ögon. Öl får gärna vara kul men ska i första hand vara gott.

  SvaraRadera
 7. Den var god, tycker jag, på riktigt! Om vi gör den igen så
  ska vi balansera den aningen.
  Och alldeles riktigt, en öl ska vara gott snarare än kul, en kombo
  är att föredra. Men här diskuteras smak, en ändlös debatt. Just denna
  brygd har fått ett överväldigande mottagande överlag, gott så.
  M v h
  Jugge/OT

  SvaraRadera
 8. Tack för recensionen Bark. Får hålla med dig i det du skriver. Detta är det sämsta jag hittils har druckit från bryggeriet i fråga.

  Förresten; Är inte old engine oil en old ale och inte en porter?

  /Peter

  SvaraRadera
 9. @Peter: Det där är en knepig fråga. Bryggaren hade experimenterat fram en "svart barley wine med lägre alkoholhalt än vanligt". Jag är rätt säker på att jag sett både "Strong beer", "Black ale", "Porter" och Old Ale på etiketterna genom tiderna. Det senaste cask-märket (cask-versionen är på 4,5% och är något jag verkligen skulle vilja hinka i mig) beskriver den som "Dark beer".

  SvaraRadera
 10. Jugge - du menar väl Stand Up And Stout?

  SvaraRadera
 11. Jag hällde ut min. Varför tar SB in sånt här trams när det finns så mycket bra ol?

  SvaraRadera
 12. nä det var verkligen ingen spännande öl... trist med tanke på att de gjorde så fina saker som Ola Dubh

  SvaraRadera