2010-08-27

Ocean India Pale Ale

Jag upptäckte att det låg en lapp och prasslade i bröstfickan. Det var en recension som jag klottrade ner i torsdags på De Klomp i väntan på att frugan skulle dyka upp för att musselfrossa. Ölen som jag drack var India Pale Ale från Oceanbryggeriet på cask.

Detta cask pluggades i söndags och började serveras dagen efter. Såväl Take som Petter i baren var dock överens att den först nu nått optimal mognad. Knepigt, sånt där. Det är en engelsk IPA på 5,6%.

För de läsare som är data-adicts kan jag nämna att jag drack den på fat försommaren 2008, och gav den då 3,9 i betyg.

Färgen är guld med lite brunt, vätskan klar. Det låga skummet är mycket luftigt och vitt. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften är lätt, men långt från simpel: Gräsig engelsk humle, aningar av jäst, mossa, sav och bläck.

Smaken är betydligt kraftigare med blommor och lite exotiska syrliga frukter, tobak och citronsyra. Den medelsöta malten är i bakgrunden. Eftermaken har en bra beska och aningar av jord och svamp.

Kolsyran är sådär som man bara kan uppleva från ett välhållet cask: Mycket lätt men ändå massor av små livliga bubblor. Vätskan är medel-mjuk.

Smaskens! Hoppas kommande real ale blir lika bra som säsongspremiären.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.

1 kommentar:

  1. Sitter och sippar på ett smakprov av samma öl idag lördag. Den har blivit betydligt torrare och lite kraftigare kolsyrad. Intressant. Det finns ungefär 3 liter kvar så det gäller att snabba sig om man vill ha.

    SvaraRadera