2009-11-06

Urthel Samaranth Quadrium

Två quadrupel samma vecka? Det händer inte ofta, i alla fall i mitt liv. Urthel Samaranth Quadrium är just en sådan från det belgiska fantombryggeriet De Leyerth Brouverijen (mer om detta här). Alkoholhalten är 11,5%.

Jag har försökt komma på någon ordvits på temat quad-core, men inser att det nog är bättre att jag recenserar ölen i stället.

Färgen är medelbrun, trots lite jästfällning på flaskans botten är vätskan klar. Det lilla vita skummet faller snart ner till ett fint litet lock. En del skumrester på glaset.

Doften domineras av alkohol och frukter. Jag kommer lite att tänka på sånt där plommon-i-brandy-godis. Lite torkad frukt, mogna äpplen, cognac och marsipan.

Smaken är söt med en snabbt övergående syrlig ton. Jordiga toner av mogen (kanske övermogen) frukt, russin, marsipan och bittermandel. Eftersmaken är söt med lite toner av malt, torkad frukt och en långsamt växande beska. Massor av alkohol i slutet.

Kolsyran är mild; små bubblor. Vätskan är något kladdig.

En quadrupel som inte riktigt övertygar. Rätt prisvärd dock. Kanske den skulle blivit bättre av något år i skafferiet?

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter september 2009 (när detta skrivs finns 21 flaskor i butikerna). Pris: 29:90 35:90 för 330 ml.

8 kommentarer:

 1. Tänker du på Anton Berghs "Blummer i madeira"?

  SvaraRadera
 2. @Tomas K: Exakt. Sånt där oätbart godis.

  SvaraRadera
 3. Instämmer i din recension, alldeles för mycket alkohol. Jag har lagt undan en flaska för att se om den är bättre om något år.

  SvaraRadera
 4. Jag har druckit denna som vintage dvs mer än 3 år på nacken och då var den fenomenal. Ge den tid!

  SvaraRadera
 5. Fast priset har väl blivit lite fel? 35.90 kostar den iaf enligt systemboagets hemsida

  SvaraRadera
 6. @Micke: Rätt. Måste förväxlat priset med Tripeln.

  SvaraRadera
 7. Gillade den rätt mycket ändå, även om den var lite stark... men man är väl avtrubbad ang. alkhoholsmaken numera. Tripeln var dock bättre.

  SvaraRadera
 8. Den är inte Belgisk längre, då produktionen flyttades från Van Steenberge till La Trappes bryggeri i Holland för ett par år sedan.

  SvaraRadera