2009-11-15

Einbecker Ur-Bock Hell

Det känns som om jag druckit den här ölen ett antal gånger, men jag har inte recenserat den. Eller blandar jag ihop den med deras maibock?

Den lilla orten Enbeck i centrala Tyskland är själva ursprunget för de starka halvmörka lageröl som med tiden kom att kallas bock. Ur denna har senare den ljusare typen maibock och den än ljusare helles bock. Och med det är namnet Ur-Bock Hell förklarat, bryggeriet är Einbecker Brauhaus. Alkoholhalt: 6,5%.

Färgen är gul med en stänk guld. Det tre fingrar höga vita skummet sjunker ganska snabbt ner till ett lock på ytan, lämnandes en hel del skumrester på glaset.

Doften är söt och maltig med en fin kryddig beska som får mig att tänka på tysk ädelhumle.

Smaken är söt med en lätt smak av knäckebröd. Den balanseras av en keispig beska som snart går över i en metallisk och närmast syrlig smak. Faktum är att den här ölen har betydligt större bitterhet än vad jag väntat mig. Eftersmaken är mer balanserad med en viss beska, lite citrus och en lätt honungssötma i avslutningen.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna friska. Vätskan är aningen kladdig.

Jag tyckte inte alls att den här var lika god som de andra bocklöl jag druckit från Einbecker. Den här försöker snarare vara en stark eurolager, och gör ett ganska dåligt jobb.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 15:90 för 330 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar