2009-11-05

Rogue Hazelnut Brown Nectar

Jag försöker, så gott det går, att hålla mig neutral till de öl jag ska recensera. Det blir ju lätt så att fördomar förmörkar och förställer det man dricker. Eller så lurar jag mig själv att jag tror det. komplicerat sånt där.

Och just så var det i det här fallet: Flera av mina bekanta har under senaste halvåret hyllat den här ölen som något helt fantastiskt och druckit slut på den innan jag hunnit köpa en flaska. Deras prat hade dessutom fått mig att forma en ganska klar bild av hur den här upplevelsen skulle vara: Det skulle ungefär vara som att dricka en flytande version av bak-ingrediensen Printzells Hasselnötsmassa, tänkte jag mig.

Ölen i fråga är Hazelnut Brown Nectar från Rogue, en amerikansk brown ale på 6,2%.

Vi (jag satt med Uffe från Karlströms Malt) hällde upp ölen i de små diskreta Tripel Karmeliet-glasen vi fått, och ölen fullkomligt exploderade i ett enormt ljusbrunt skum. Vätskan var klar och mörkt brun.

Doften är lätt med inslag av nötcréme, lite sur hund, rostade nötter och en lätt beska.

Smaken är först bitter och torrare än väntat. Viss sötma och en aning blommig aromhumle. Lite trä. Torr och lite söt eftersmak med en del anonym humle och krossade nötter. Aningar av fenoler/tvål i slutet.

Kolsyran är lätt och mjuk, bubblorna är små. Vätskan är en aning kladdig.

Inte alls så söt och nötig som jag trott (och hoppats på). Trots det en klart duglig amerikansk brown ale med en intressant nötighet.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 175:00 för en bomber (650 ml).

3 kommentarer:

  1. Uj, klompen tar bra betalt för sina öl. Priserna på öl på puben rent generellt har fått mig att besöka dem väldigt, väldigt, sparsamt. Tur att det finns oaser som t ex soldaten svejk där man kan få sig en god, färsk, pilsner (50cl) för c:a 50kr. Å andra sidan minns jag att jag betalade 110kr för en pint dugges never mind the bollox i götet och tyckte det var prisvärt :)

    SvaraRadera
  2. Rogue's etiketter är ungefär lika roliga som ett avsnitt Frasier.

    SvaraRadera
  3. @dempa: Jag har fattat det som att det numera är anställda vid bryggeriet som avbildas på flaskorna med den klassiska höjda näven.

    SvaraRadera