2009-11-01

Slottskällans Kloster 2007

Under eftermiddagens jakt på Strong Ale-årgångar hittade jag plötsligt den här: Kloster från Slottskällans Bryggeri. Årgång 2007, jag är osäker om den tillverkades efter det.

För att göra livet komplicerat finns två helt olika öl som hette samma sak från Uppsalabryggeriet: Den Kloster som tillverkades fram till 2005 var en belgisk mörk öl gränsande till en Dubbel på 5,6%. Från 2005 blev det i stället en Quadruppel på 9%. Det är den senare jag nu ska hälla upp.

Hm, bäst-före-datumet är november 2018, så den har i varje fall inte gått ut.

Redan innan hällandet ser jag lite skum komma upp ur flaskan, den fräser kraftigt när jag försiktigt håller ner den i mitt kalk-glas. Färgen är mörkt varmt brun, vätskan är grumlig. Det finns en ordentlig jästfällning i flaskan. Det pyttelilla bruna skummet försvinner bort direkt utan att lämna några rester.

Doften är söt och aningen oxiderad med klara toner av starkvin, hasselnötter, torkade dadlar, mörk sirap, kolapudding och lite svartvinbärssaft.

Smaken är torr men samtidigt ganska söt – det känns som om vissa sockerarter jäst ut i flaskan medan andra lämnats därhän. En sammanhållen men ändå inte allt för komplicerad smak av torkade frukter, russin, lite julkryddor, sött starkvin, lite jord/jod och rost/metall, aningar av farinsocker. Kroppen är märkligt svag för styrkan och stilen. Eftersmaken har en sakta växande och värmande smak av alkohol, en mjuk sötma och kemiska mineral/metall-toner. En aning buljong och parfym i avslutningen.

Kolsyran är medelkraftig. Stora friska bubblor. Vätskan är relativt lätt.

Den här var inte lätt att handera. Visst inser jag att det finns toner av såväl Quadrupel som ett par års lagring på flaska. Och den är inte speciellt spritig eller spretig vilket den nog var som ny. Kommer den att bli bättre av ytterligare några år? Inte en blek aning, det känns som om den här kan sticka iväg åt precis vilket håll som helst…

Om någon läser det här 2015 och har en flaska kvar, kan ni skriva en kommentar om hur det gick?

Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Slutsåld. Pris: Jag lyckas inte plocka fram prisliste-lådan just nu. Om det numret nu ligger där?

6 kommentarer:

 1. Jag funderade faktiskt precis på om det fanns något svenskt bryggeri som gjorde dubblar, tripplar eller quadruplar. Gör något annat svenskt bryggeri denna typ av öl?

  SvaraRadera
 2. Har alltid funderat över smakpreferensen buljong som du använder ibland. Är det typ buljongtärning du tänker på eller någon hemkokt fond eller dylikt? Har själv aldrig hittat något dylikt i öl jag provat. :)

  SvaraRadera
 3. @Fredrik K: Det är nog mer åt salt skysås jag känner. Kanske lite rostbiff. Salt och unami, kanske man kan beskriva det.

  SvaraRadera
 4. @bark: Aha, tror jag förstår vad du menar. Ibland kan jag tycka att det finns en lätt sälta i vissa öl, men jag skulle nog inte sträcka mig så långt som till buljong.

  SvaraRadera
 5. Jag har en Julkloster 2002 och det står på etiketten att det är en "kraftigare specialversion". Det verkar som det något år senare bara blev specialversionen kvar i sortimentet under namnet Kloster. Jag har 2005, 2006 och 2007 - alla på 9 %. Den finns fortvarande i (beställnings)sortimentet, men med ett bästföre-datum 10 år senare, så behöver man kanske inte brygga varje år.

  SvaraRadera
 6. Jo. det är väl Julklostern. Fick ettt mail om att den vanliga Kloster då låg på 7% och inte 5,6%. Måste kollas upp.

  SvaraRadera