2009-11-07

Minns ni fingeravtrycket?


Nils Oscar Company tillhör de grafiskt mest konsekventa bryggerierna i Sverige. Alla etiketter delar samma grunddesign och särskiljer sig mest genom väl valda färger på det två fälten.

Julölen är juligt grön / gul, den ljusa pilsnern halmgul, India Ale går i de indiska färgerna orange / grönt och imperial stout är rakt igenom kolsvart.

Smart och snabbt identifierbart i all sin enkelhet, mer individuella detaljer som ofta går i samma stil som profilbilden på Nils Oscar Sundström Sundberg finns i stället på baksidan. Det är mer eller mindre exakt samma design som använts i 10 år.

Men det kunde ha blivit helt annorlunda. När bryggeriets tidigare ägare köptes ut och blev en del av Tärnö Säteri 1997 skulle man i stället ha varunummer som fokus. Tanken var att alla produkter från Tärnö skulle gå under varumärket Nils Oscar, och för att poängtera att produkterna andades unikhet sattes ett stort fingeravtryck snett över etiketten. De här produkterna hade man efter ett tag:
 • Nils Oscar № 1 Malt
 • Nils Oscar № 2 Maltgott (malt i portionspåse avsedd som gåva till besökare)
 • Nils Oscar № 3 God Lager
 • Nils Oscar № 4 Goda Nyheter (nyhetsbrev till kunder och intresserade)
 • Nils Oscar № 5 Julöl
 • Nils Oscar № 6 Farm Ale
 • Nils Oscar № 7 T-shirt (presentreklam)
 • Nils Oscar № 8 Kalasöl
Just att ölen fick nummer 3 var ingen slump, man var orolig att det skulle bli missförstånd gällande skatteklassen om man kallade den 1 eller 2.

Patrick Holmqvist, technical director på bryggeriet, berättar:
Reklambyrån, som anlitats, hade en strikt och stram profil på alla etiketter, med en ren nordisk känsla. […] Etiketterna var snygga, men ”osynliga”. Vi tog då och gjorde om allting, skrotade nummer serien och skapade den profil vi har idag. Genast ökade försäljningen, möjligen genom den ökade tydlighet som de nya etiketterna har.
Hur såg då de gamla etiketterna ut? Jag har under se senaste månaderna på flera håll försökt få tag på breweriana-samlare för att hitta en bra bild, men utan att lyckas. Det enda jag fått tag i är den här tumnageln från en nu nedlagd blogg:


Senare tillägg: Bättre bild här: Länk.

1 kommentar:

 1. Nils-Oscar Sundström?? Nu blir Karl-David Sundberg inte glad...:-)

  SvaraRadera