2009-11-12

Soproni Fekete Démon

Jag höll på att tappa hakan när jag hittade en ny sorts Ungersk öl:
Soproni Fekete Démon från Heinekenägda Brau Union.Det visade sig vara en mörk lager, listad på BA som Munchen Helles, men jag tycker den lika gärna kunde kallats Schwarzbier. Alkoholhalten är 5,2%.

Färgen är varmt mörkbrun. Det två fingrar höga skummet är beige. Massor av lacing.

Doften är lätt och torr med en del rostade toner av smält socker, mörk malt och en aning bitter humle.

Smaken är ganska söt och rätt enkel. Lite rostade/brända toner, aningar av mineraler. Torra bittra toner som ändå är milda. Svag kropp. Eftersmaken har en lätt sötma som påminner om vörtbröd. En mycket lätt beska dyker upp i avslutningen.

Kolsyran är medelstark, små bubblor som är aningen vassa.

En mörk lager som saknar såväl djup som kropp.

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Köpt i Ungern. Pris: 205 HUF (8 SEK) för 500 ml burk.

3 kommentarer:

 1. Har släkt i Ungern och är nere varje år och då blir det, förga förvånande, en del öl. Just Soproni Fekete Démon dök upp för 2 år sedan och då hade den tydliga kaffe- och chokladtoner som den tyvärr inte har idag (provade den i oktober). Svajig kvalité kanske? På fat är den dock riktigt bra och skiljer sig avsevärt från både burk och flaska.

  Andra öl du bör hålla utkik efter om du är kvar i Ungern är: Dreher Bak (ett bocköl på 7 %), Soproni 1895 (ljus pilsner med Saazhumle), Halvmörk Borsodi (kommer inte ihåg det exakta namnet, men är ett öl av Wiener-typ.)

  Eller du kanske har testat dessa?

  /Peter M. Eronson

  SvaraRadera
 2. @Peter M. Eronson: Jodå, de du räknade upp har provats och recenserats, i alla fall på Beer Advocate. Fast jag gillar nog den vanliga Soproni bättre än 1895-varianten.

  SvaraRadera
 3. Gammal tråd men måste säga Soproni Ipa en av dom bättre ipa jag smakat

  SvaraRadera