2009-11-30

Svenska Ölfrämjandets Julölsprovning 2009


I lördags var det dags för den årliga julölsprovnigen som Svenska Ölfrämjandet brukar hålla. I alla fall Stockholm och Göteborg skulle köra samtidigt, vet inte hur det var med Lund.

Lokalen var anrika Broadway Konditori (känd från Eldkvarnskivan) som abonnerats för eftermiddagen.

Som vanligt organiserade Tjäder och Peter så gott de kunde. En massa medlemmar (41) verkade glada och förvätansfulla, och jag var för en gång skull inte sist in genom dörren!

En del av er kan minnas min text om förra årets provning (ni andra får repetera här). Mitt stora klagomål då var att det var för många ölsorter. Och det hade hörsammats; den här gången var det mer hanterbara 16 öl som testades: Alla svenska julöl utom Spendrups (minns inte anledningen), Falcon Julmumma (vilket de flesta verkade uppskatta), Åbro Julbock, Nils Oscar Julöl och Snowblind Strong Ale (som någonstans på vägen missats att köpas).

Vi satte igång. Varje bord fick i tur och ordning välja en öl ur backen, vilket kanske inte var 100% lyckat då vissa mildare öl kom direkt efter de lite tuffare.

Peter försökte, allt mer högljutt, leda provandet. Ungefär i mitten avbröts det av den traditionella skinkmackan som i år blivit något av en jul-landgång. Sköljdes ner med slattar.

Så var det bara att köra vidare. Folk, stirrade, sniffade, klunkade och la pannan i djupa veck innan notiserna kom på pränt. Det här är inga lätta grejer…

Mer öl. Allt mer desperata försök från Peter att få uppmärksamhet eftersom det pratades mer och mer kring borden.

Så var 16 öl druckna. Och det var dags att skriva ner sina tre favoriter. Här är mina:
 1. Oppigårds Winter Ale
 2. Jämtlands Julöl
 3. Nils Oscar Kalasjulöl
Min röst på juligaste etikett gick till Midvinternattens Mörker.

Kring bordet började vi diskutera vad som egentligen var en julöl och vad man borde rösta efter för kriterier. Jag återkommer om detta inom kort.

Så när röstsedlarna kommit in utdelades en liten trevlig bonus: De Mikkeller Fra Til som blivit över förra året. Vi hade tidigare under provningen funderat över om inte ölen med kryddor i skulle må bra av att lunga ner sig ett år, och för den här var det helt klart så; julkryddorna gav en len och behaglig bas i smaken, snarare än att sticka ut åt alla håll samtidigt.

Allt som allt en trevlig och behaglig eftermiddag, trots alla problem och allt strul som jag vet föregått årets aktivitet.

Fick i går höra av Peter att rösterna fortfarande räknades, men att det resultatet saknade linje eller trend. Jag återkommer när jag får veta mer.

2 kommentarer:

 1. Jag vill högljutt meddela att det slutliga resultatet från Svenska Ölfrämjandets julölsprovning 2009 finnes till beskådan på vår hemsida.
  Vet även att den Mikkeller fra som alla så girgt drack icke var från i fjol utan år 2009. Jag tömde hyllan på Blygatan.
  Peter.

  SvaraRadera
 2. Jag uppskattar att läsa andras provningsresultat, men jag tycker att det är extremt svennigt av ett så seriöst sällskap som Ölfrämjandet att genomföra provningar där man sväljer ölen. Testat spottkoppar? 16 julöl sätter sig på omdömet.

  Upplägget verkar ö.h.t. ha varit väldigt amatörmässigt - ses ni för att bli fulla tillsammans kan ni ju lika gärna ha samling på närmsta ölkrog. Varför testades inte ölerna blint?

  Nåja, i vilket fall var det intressantare att läsa om den här julölsprovningen än den som SvD gjorde nyss - fem ljusa pissöl. Sicket skämt.

  http://www.svd.se/mathalsa/mathalsa/artikel_3855075.svd

  SvaraRadera