2009-11-17

Sierra Nevada Torpedo

Det har varit lite rörigt att få tag i den här på Systembolaget; den lanserades i oktober som en del i det fasta sortimentet och är därmed tänkt att finnas i ett antal butiker under minst ett halvår. Men redan första dagen var flaskorna i ”min” butik i Tornby slut. Och enligt Dempa så är den åter (i stort sett) slut i hela Sverige. Anledningen? Den har sålt mycket mer än vad någon kunnat gissa.

Ölen det handlar om är alltså Torpedo Extra IPA från Sierra Nevada, en amerikansk India Pale Ale på 7,2%. Namnet kommer av att den torrhumlas i en tank som i formen påminner om en torped, något som ska dra ur det bästa ur den blandning av hela humlekottar som tillsätts efter vörtkoket.

Å ena sidan är mina förväntningar på Sierra Nevada-öl höga, de brukar göra bra och genomarbetade brygder. Å andra sidan har jag hört rapporter om att den åldras oväntat snabbt, något som ofta drabbar humlestinna ales.

Det där tog mig trekvart att skriva. Jag är otroligt ineffektiv. Knappt att jag orkar recensera bärsen.

Färgen är guld med en dragning åt bärnsten, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet sjunker mycket långsamt ner till ett tjockt ojämnt lock. En hel del skumrester på glaset.

Doften är söt och humlig; det här är en lockande doft. Toner av furuvirke, mogna grapefrukter, honung, ananas och färskpressad citron över en elegant besk bakgrund. Förtjusande.

Smaken är väl balanserad och avrundad, utan att för den skull sakna bitterhet och humle. Sötad grapefruktjuice, nysågat virke, russin, citronskal, havregryn, bittermandel, kakaosmör. Kroppen är medium till stor. Lite värmande behaglig alkohol i eftersmaken liksom en lätt snabbt passerande metallisk ton, en elegant beska och en söt krämig smak av fint lantbröd.

Kolsyran är stark, trots det är de små bubblorna mjuka i munnen. Vätskan är medel-mjuk.

Det här var gott. Av någon anledning kommer jag bara att tänka på sena nätter på Stockholms Södermalm och vägen hem till något hotell när jag sippar på den här IPAn. Kanske för att den humlemarinerar mina sinnen på samma behagliga sätt som ett besök på Oliver Twist? Med tanke på efterfrågan så verkar Sverige få bra ölsmak.

Betyg: 4,45. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 24:90 för 350 ml.

12 kommentarer:

 1. Att den tog slut tokfort visar väl hur svältfödda vi varit på en bra amerikansk ipa i det ordinarie sortimentet... Kan man hoppas att SB inser det?

  SvaraRadera
 2. "nysågat virke" - den referensen gillade jag!

  SvaraRadera
 3. Jag kan inte annat än hålla, med, köpte två flaskor för ett par veckor sedan och när jag drack den första (den andra har jag fortfarande kvar) så var det en riktigt trevlig upplevelse må jag säga!

  SvaraRadera
 4. Låter väldigt spännande, måste försöka få tag på ett par flaskor snarast! Deras Pale Ale är ett av mina absoluta favoritöl så precis som du säger har man höga förväntningar på Sierra Nevada. Tack för recension!

  SvaraRadera
 5. Vi har samma problem med Torpedo IPAn här i Finland, den borde ha dykt upp på Alkos hyllor redan i september men ingen flaska har ännu synats till.

  SvaraRadera
 6. Jag hörde att allt som finns att få tag på har gått till Systembolaget men nu är det helt slut och eftersom Sierra har haft fullt upp med att göra sin Celebration och inte kunna brygga mer har det alltså dröjt lite med påfyllningen. Det ska enligt rykten dock ske väldigt snart igen då Celebration är klar och de nu ska köra Torpedo för oss.

  SvaraRadera
 7. Lagersaldot hos SB idag (2009-11-18) är 11 butiker o 47 flaskor. Snacka om försvinnande god.

  SvaraRadera
 8. Det är recensioner som denna som får öl som denna till Systembolaget.

  SvaraRadera
 9. Då hade jag uppenbarligen tur som "fick" en låda!!

  SvaraRadera
 10. @henrik: Tack för berömmet, jag rodnar nästan.

  Å andra sidan. Om man är ölintresserad har jag svårt att tänka mig att få en större upplevelse för 25 kronor just nu. Bra öl ska ha beröm.

  SvaraRadera
 11. Jag hoppas bara att Wicked Wine får en leverans snart så man får lite mumsigt färska torpedo innan jul!

  SvaraRadera
 12. Wicked Wine har meddelat att leveransen inte hinner komma innan jul, men att det skall finnas flaskor i butikerna innan nyår.

  Inför lanseringen hade Systembolaget uppskattat att dom ville köpa en container av ölet för de första två månadernas försäljning. Så WW tog hem två containrar. Dom tog slut på två veckor! Men SB verkar iallafall ha förstått att det finns en stor efterfrågan på denna ölstil, då dom har köpt in Mohawk Extra IPA till det fasta sortimentet i april nästa år, utan att först testa efterfrågan genom en tillfällig lansering.

  /Stefan G, Mohawk Brewing

  SvaraRadera