2009-11-19

Schlenkerla Rauchbier Urbock

Brauerei Heller-Trum i Bamberg (som driver bryggeripuben Schlenkerla) är ju mest kända för klassikern Aecht Schenkerla Rauchbier Märzen, vilken känts som den funnits hos Systembolaget jämt.

Bryggeriet tillverkar en handfull andra öl av rökt malt, bland andra Aecht Schenkerla Rauchbier Urbock, en rök-bock på 6,5%.

Färgen är mörkt brunröd, det två fingrar höga skummet beige. Lite skumrester på glaset.

Den stora doften är rökig och påminner om såväl rökt ost som rökt korv. Viss sötma och en ton av tjära.

Smaken är först söt och maltig, som en bock ska vara. Så kommer de rökiga tonerna med smaker av lägereld och tjära. En mild beska, lite citronskal och rökt skinka i den oväntat korta eftersmaken. Avslutningen har en lätt värmande alkoholsmak.

Kolsyran är mild, de små bubblorna är mjuka. Vätskan är medel-mjuk.

Nå… Jag satt innan jag hämtade den här ölen och funderade varför just den rökta märzen är så dominerande bland det här bryggeriets öl. Svaret är nog trots allt att den är godare med mer och bättre balanserade smaker.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter november 2009 (i detta nu finns 1.277 flaskor kvar). Pris: 27:90 för 500 ml.

4 kommentarer:

 1. Urbocken är ju en säsongsöl (oktober till december) medan märzen bryggs hela året. Inte så konstigt då att märzen är den vanligare. Personligen tycker jag nog att urbocken är lika bra som märzen en mörk novemberkväll. Däremot som läskande terassdricka på sommaren är ju märzen ypperlig.

  SvaraRadera
 2. Själv tyckte jag att urbocken var något bättre. Lite fylligare.

  SvaraRadera
 3. Den mest intressant ölen de brygger är deras Weizen. Kort och gott en Weissbier med deras karakteristiska röksmak. Blev ett stopp på bryggeripuben på semestern i somras.

  SvaraRadera
 4. Weizen ingår sedan en vecka i Alkos sortiment i Finland (märzen har redan funnits många år (och urbock som julöl)). Hit till Åland har den dock inte hunnit ännu.

  SvaraRadera