2009-11-12

Mister sörhaz Sör

Så har jag åter varit på en jobbrelaterad runda till Budapest.

Och den staden har inte ändrats mycket ölmässigt, det är fortfarande en lika beklämmande situation som Sverige borde ha varit sådär 1985: Det finns ett fåtal stora bryggerier som brygger att antal snarlika ljusa lageröl och någon enstaka bock. Visserligen rätt goda öl, men i alla fall.

Så jag bad Rick Gordon Lindqvist om lite tips. Mannen är inte bara ordförande för Svenska Ölfrämjandet utan även en stor kännare av allt ungerskt.

Förutom några ölbutiker tipsade han om Budapests enda pubbryggeri Mister sörház, som jag kände till sedan tidigare. Problemet är bara att det ligger en bit bort, närmare en mil från innerstaden med krångliga vägbeskrivningar ”ta den spårvagnen längst ut sedan tar du den bussen och går 800 meter ditåt”.

Nu visade det sig att de öppnat en filial inne i stan, Mister söröző. Lite lättare att hitta till eftersom den ligger mitt emot ingången till den stora synagogan på Dohány utca.

Stället var mindre och enklare än jag trott. Lite större än ett studentkorridorsrum med en enda fatölskran och tre andra burköl i en kyl. Inredningen var enkel med några bord, ståbord, TV med Eurosport och rock-radio i högtalarna. Klientelet var blandat men lite luggslitet. Alla kedjerökte.

Ölen, Mister Sör (okänd, varierande alkoholhalt), var dock billig, jag fick kontrollräkna ett par gånger att jag inte fattat fel. 0,3 l öl kostade 100 HUF (=4 SEK) och stor öl, 5 dl, kostade 165 HUF (=6:50 SEK). Jag fick en öl som inte var helt fylld men med de priserna så gav jag ändå en del dricks.

Som jämförelse kostar en halvliter Dreher på burk mellan 185 HUF och 215 HUF i matbutikerna.

Färgen är ljust gul, det vita lätta skummet tre fingrar högt. Ingen lacing.

Doften är lite kryddig med en hel del deg och viss sötma. Den känns inte riktigt färdig.

Smaken är frisk och söt och lite rå på ett motigt sätt. En hel del sötma och jäst i eftersmaken och en mycket lätt bitterhet. Deg och en mycket lätt chokladton i slutet.

Kolsyran är mycket stark och lite vass. Små vassa bubblor. Lite sötkladdig vätska.

En halvdan hembrygd lager, gissar jag eftersom jag aldrig druckit hembrygd ljus lager. Läser jag andras recensioner på Rate Beer (länk) så verkar det som om ölen från Mister sörház är enormt ojämn; ibland småinfekterad, ibland jättebra, ibland bara konstig. Och det känns som om den batch jag fick från inte var riktigt färdigjäst eller färdiglagrad.

Å andra sidan har jag ju provat den nu. Alltid något.

Betyg: 2,45. Tillgänglighet: Finns på två ställen i Budapest. Pris: 165 HUF för 500 ml.

1 kommentar: