2007-07-19

Svensk ölskatt och Amerikanska marknadsandelar

Å ena sidan kom EUs generaladvokat i går med uttalandet att svensk vinskatt var för låg i jämförelse med ölskatten: Artikel i DN.

Och jag vet inte om jag känner mig så engagerad i frågan. Att man paniksänkte ölskatten 1997 var ju uttalat för att skydda de svenska bryggerierna mot privatimportörer (samt den då spirande "alternativa Systembolagsverksamhet" som dykt upp i diverse lager och garage). Att nu påstå att meningen med sänkningen inte var just skyddandet av svenska intressen känns inte direkt... Övertygande. Jag gissar att en vinskattesänkning är i antågande.

Å andra sidan såg jag i en notis om försäljningsstatistiken för öl i USA att "craft beer" (vad är en vettig svensk översättning?) sakta men säkert tar marknadsandelar från de stora. Många års hårt arbete ser ut att löna sig. Jag gillar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar