2007-07-31

Innis & Gunn Limited Edition 2005

Tja, någon gång ska man väl dricka det man sparat undan.

Innis & Gunn Limited Edition 2005 från Innis & Gunn. Lagrad på olika fat under 154 dagar. Fatlagring var/är ju lite trendigt men det är inte alltid det blir bättre än ursprungsölen. Det måste ske med kunskap och varsamhet. Så jag var inte helt övertygad eftersom deras vanliga ekfatslagrade öl kan vara lite... mastig och jolmig.

Men den här var faktiskt riktigt häftig. Jag föstår att den i ett nummer av tidningen Beer Advocate hamnat på listan över "de 10 mest eftertraktade ölen för din ölkällare".

Systembolaget ska enligt samma artikel vara de enda utanför Storbritannien som fått tag på några av de 50.000 flaskor som tillverkades.

Men gott var det. 4,55/5 i viktat betyg.

Soundtrack: Robert Broberg "Windshield Wipers" (1966), Spotrunnaz feat. Timbuktu "Mr. Mista" (2002), Anders Glennmark & Björn Skifs "När kommer tomten" (1987), Eartha Kitt "My Heart Belongs To Daddy" (1953)

3 kommentarer:

 1. Är detta ett av de nyinkommna flaskor på bolaget som "släpps" idag?
  Gillar verkligen "vanliga" Innis & Gunn så detta måste jag prova.

  Annars hoppas jag ikväll komma hem från monopolet med nån flaska Brooklyn Local 1 och Gouden Carolus Cuvée van de Keizer 2007.

  SvaraRadera
 2. Där blir du nog besviken, det var en tillfällig nyhet någon gång i höstats.

  Lite dumt att jag slutat ta med mig nyhetslistorna hem.

  Och så saknar jag funktionaliteten som finns i Megadisk (Systembolagets varuhanteringssystem); uppgifterna om alla varor som funnits de senaste 10(?) åren finns kvar. Trist att det inte finns på webben, men samtidigt begripligt.

  SvaraRadera
 3. Titta va' ja' hitta' på Livets Goda's hemsida:

  Öl med röksmak gjort speciellt för svenskar
  Innis & Gunn är alen som upptäcktes av en slump och som sedan introduktionen i Sverige blivit mångas favorit. Den 1 september släpps en limiterad version av alen exklusivt framtagen för den svenska marknaden; Innis & Gunn Island Cask. Det är en skotsk ale som fått en rökig slutton efter slutlagring på ekfat som tidigare innehållit maltwhisky från ön Islay i Skottland. Ölet finns endast i en begränsad upplaga.
  –Ölet liknar ingenting annat och kommer att ge svenska ölälskare en garanterad upplevelse. Den söta maltigt ekiga smaken med en rökig finish gör att alen smakar underbart med alla typer av skaldjur. Varför inte bjuda vännerna på Innis & Gunn Island Cask till kräftor eller hummer, säger David Ask, marknadschef på Berntson, som importerar ölet till Sverige.

  Ölet Innis & Gunn upptäcktes av en slump. Historien började när whiskyproducenten William Grant & Sons 2002 skulle ta fram en blended whisky med smak av ale. För att ge whiskyn alekaraktär lagrade bryggmästare Dougal Sharp en speciellt framtagen ale i ektunnorna, för att sedan tappa ut ölen och lagra whisky på samma fat. Några månader och många liter bortkastad öl senare nåddes ledningen av ryktet att arbetarna tog med sig tomma läskflaskor som de fyllde med den bortkastade ölet. Det var upptakten till Innis & Gunn. År 2003 började ölet säljas i England och lanserades därefter i Sverige 2004.

  Den 1 september släpps Innis & Gunn Island Cask, ett öl framtaget särskilt för svenska ölälskare. Ölet har en unik slutlagringsprocess under totalt 99 dagar, där ölet lagras de första 52 dagarna på särskilda ekfat som innehållit maltwhisky från skotska ön Islay. Efter att ha absorberat smaker från Islay-faten lagras ölet de sista 47 dagarna i giftemålstunnor av ek.

  – Svenska konsumenter har ett särskilt förhållande till rökig whisky från Islay och det är därför extra kul att Innis & Gunn har tagit fram det här ölet bara för oss. Vi kan tyvärr bara få fram 36 000 flaskor, men de kommer att smaka desto bättre, säger David Ask.

  Innis & Gunn Island Cask har gyllengul färg med en kraftig, djup och komplex arom med spännande underton av ek. Smaken är maltig, söt med lätt rökighet och fin frukt.

  Varje år lanserar Innis & Gunn en exklusiv begränsad upplaga på Systembolaget. 2005 års upplaga sålde slut på tre dagar och 2006 års upplaga sålde slut på två dagar.

  – Svenska konsumenter har både stor kunskap och stort intresse för öl och det gäller inte minst för Innis & Gunn. Det blir därför extra spännande att se hur det här mycket speciella ölet tas emot, säger David Ask.

  Innis & Gunn Island Cask kommer att finnas till försäljning på Systembolaget från den 1 september 2007,
  Nr: 11633
  Pris: 24,90 kr / 33 cl,
  Alkoholhalt: 7,2%.

  Den kommer också att säljas på The Bishops Arms 24 pubar i hela landet.

  SvaraRadera