2007-07-29

Första Klass Reseguider om Dansk öl

I födelsedagspresent fick jag i år en reseguide i serien Första Klass, föga överraskande om Danmark. Egentligen hade jag önskat mig Lonely Planet Denmark, men den fanns inte i boklådan. Och Första Klass var ju enligt personalen bättre eftersom "Den var på Svenska och hade fler bilder".

Så det första jag slår upp är givetvis någonting jag känner till för att se hur vederhäftig boken är. Och på sidan om öl kan man läsa:

Brown Ale

Omkring 150 olika ölsorter produceras i Danmark och bland dessa finns många bra brown ale-varianter. Brown (mörk) ale smakar mer och är starkare än ljus lager, brown ale kan ha en alkoholhalt på 8 procent och däröver. Vissa kaféer och barer är specialiserade på dessa mörka ölsorter, som ofta är sötare och mindre kolsyrade än lager. Bland de mest populära brown ale-sorterna kan nämnas Carlsberg Elephant och Sort Guld från Tuborg.

Jag undrar vem som skrivit det där och varifrån faktauppgifterna kommer. Det är möjligt att jag slår in öppna dörrar nu, men jag ska försöka ta fram lite av de fel jag hittat:

  • De uppräknade ölsorterna är inte brown ale, de kategoriseras allmänt som European Strong Lager
  • Sort Guld kommer från märket Carlsberg, inte Tuborg. Visserligen samma företag i grund och botten men rätt ska vara rätt. Det är dessutom en vanlig lager
  • Brown ale är så vitt jag vet inget som danskarna är speciellt intresserade eller specialicerade
  • Brown ale har typiskt en alkoholhalt på 4-7% (Engelsk brown ale) eller 4-8% (Amerikansk brown ale)
Dessutom har en flaska Faxe 1901 Classic fått bildtexten Carlsberg Porter.

Visserligen finns det brown ale från Danmark; Raasted Brown Ale från Raasted Bryghus och Jacobsen Brown Ale från Carlsbergs egna microbryggeri är ett par exempel. Men de är knappast vanligare än andra små stilar som Amerikansk IPA eller Winter Warmer.

Ett par dagar senare beställde jag Lonely Planet-guiden... Det är i alla fall skönt att få gnälla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar